София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Зима е, гърците пак се стягат за блокада

Тракторите са вече на позиция

6 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

Фермерите в Гърция са взели решение да блокират пътищата от 22 февруари. Решението е взето от земеделските производители от района на Кардица на съвещание късно в понеделник.

Председателят на федерацията на фермерските дружества от района на Кардица, Централна Гърция Вангелис Бутос, казал пред гръцката агенция АНА-МПА, че решението за блокадите е взето и че тракторите вече са на селските площади, а днес фермерите ще обсъдят и формата на протестите в следващите дни.

Както всяка година фермерите смятат, че политиката на правителството води до намаляване на доходите им.

Земеделците настояват с данъци да бъдат облагани само реалните им доходи, необлагаемият за тях минимум да е 12 хиляди евро, да се премахне осигуряването и да се намали възрастовата граница за пенсиониране на 60 години за мъжете и 55 години за жените.

Настояват още за гарантирани цени за тяхната продукция, безплатно здравеопазване, достойни пенсии, премахване на единния имотен данък и създаване на държавен фонд, който да поема на сто процента обезщетенията им за щетите, нанесени от природните бедствия.

Късно вечерта гръцкият парламент одобри закон за нови мерки за икономии, съдържащ фискални, енергийни и трудови реформи, изисквани от международните кредитори в замяна на отпускане на нов транш от спасителната програма за страната. Докато вървяха дебатите преди гласуването, пред сградата на законодателния орган имаше многохилядна демонстрация.