София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

„Зорбас“ потопи Южното ни Черноморие

Бургас, Ахтопол и Слънчев бряг са силно засегнати от стихията

5 годиниИнциденти 9 Боряна Райчева

Циклонът „Зорбас“, който потопи гръцкото крайбрежие,  изкоренявайки дървета, наводнявайки къщи  и оставайки хиляди хора без електричество, достигана и нашето Южно Черноморие.
 
Трима души са потърсили помощ на телефон 112, за да бъдат изведени от домовете си в Поморие на улица „Солна“ по време на проливния дъжд, излял там днес, това  съобщи кметът на града Иван Алексиев. Той добави, че хората са били притеснени, че домовете им ще бъдат залети.
 
Градоначалникът  обясни още, че за кратко време над града се е изсипало огромно количество вода, но няма фатално залети къщи и поражения  и добави, че времето вече се успокоява.
 
Порой се изля и над Бургас. Стихията  предизвика сериозен проблем в  квартал „Сарафово“. Земна маса, намираща се по надлеза на кръговото движение, буквално се свлече върху автомобилите, движещи се в посока квартала. 
 
Очевидци са разказали, че цялата вода, която се е събрала в самото кръгово движение се е стекла към жилищния район. Това е предизвикало сериозно задръстване в посока Сарафово. Освен в града, критична е обстановката и в цялата област, като са засегнати още Ахтопол и Слънчев бряг. Слънчев бряг буквално е под вода. Улиците са залети от вода, запушена е и канализацията в туристическия комплекс. Не се съобщава за бедстващи хора и пътнотранспортни произшествия към момента. Наводнението обаче  е отнесло регистрационните номера на няколко МПС-а.
 
За няколко часа следобед в бургаско са се излели над 110 литра на кв.м., което е равносилно на истинско бедствие, информират от Гражданска защита. Само в Бургас от сутринта до следобедните часове са се изсипали 36 литра на кв.м.