София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Зрелищно начало на Световното по футбол

Домакините от Русия победиха убедително Саудитска Арабия с 5:0

6 годиниСпортни 1 Боряна Райчева

Световното първенство по футбол стартира вчера с двубой между домакините от Русия и Саудитска Арабия. Мачът се игра на стадион "Лужники" в столицата Москва. Домакините успяха да надиграят своите съперници, отбелязвайки 5 попадения във вратата им. Голове на Юри Газински, Артьом Дзюба, Александър Головин и на два пъти Денис Черишев направиха разликата в мача.

Церемонията по откриването на шампионата включваше участие на легендарния вратар на Испания Икер Касияс, който показа на феновете най-ценния трофей - световната титла. Впоследствие за доброто настроение на зрителите се погрижи британският изпълнител Роби Уилямс. На стадион "Лужники" за дебютната среща естествено бе и руският президент Владимир Путин. Той изнесе реч, с която отново приветства всички гости на Мондиала в своята страна.

Днес предстоят да се изиграят още 3 мача от първенството. В ранния мач от 15 ч. бълг. време ще се изправят и другите два отбора от групата на Русия - Египет срещу Уругвай. Очаква се в стартовия списък да попадне и една от звездите на световния футбол Мохамед Салах, който се възстановяваше от контузия в рамото.

"Салах се чувства все по-добре. Той бързо се възстанови, обърнахме му доста внимание. Той вече тренира с нас и мога да ви уверя почти на 100%, че ще играе още срещу Уругвай. Изпълнени сме с оптимизъм", заяви селекционерът на "фараоните" Ектор Купер на пресконференцията преди мача.

Единсон Кавани и Луис Суарес пък са имената, които изпъкват в редиците на Уругвай. Двамата нападатели са сред най-опасните играчи на тазгодишния Мондиал и определено могат да поднесат изненадата в турнира.

В другите два мача днес ще се изправят съставите на Мароко-Иран и един от най-очакваните сблъсъци в груповата фаза - Португалия срещу Испания. Кристиано Роналдо и компания ще се опитат да се справят със световните шампиони от 2010 година, които направиха рокада в треньорския пост само ден преди откриването на Мондиала. Мениджърът Хулен Лопетеги бе освободен, след като се оповести публично, че след края на Световното първенство той ще застане начело на "Реал" Мадрид. Неговият пост бе зает от Фернандо Йеро.