София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Зрелостници се борят с „Вяра“ на матурата

Кандидат-гимназистите преразказват текст на Нушич

6 годиниОбразование 1 Боряна Райчева

Преди по-малко от час стана известна темата на тазгодишните матури по български език и литература. Кандидат-студентите трябва да покажат знания върху стихотворението „Вяра“ на поета Никола Вапцаров, част от сборника му „Моторни песни.
 
Рано тази сутрин се изтегли вариант 24, но какво се криеше зад него часове наред знаеха само пишещите, с цел предотвратяване на злоупотреби. Както всяка година, вариантът беше генериран рано сутринта в Министерството на образованието от над 11 милиона възможни комбинации. 
 
За втора поредна година държавният зрелостен изпит по български език и литература в 12-и клас е в три модула, за да се намалят възможностите за преписване или за изтичане на информация.
 
Освен зрелостниците, на матура се явяват и кандидат-гимназистите, чийто изпит започна в 10:00 часа сутринта. Изтегленият вариант, по който те работят   е номер 2 от 3 възможни. Зад него се крие преразказ на текста на Бранислав Нушич „Седем хайдути и едно магаре“.
С този изпит се кандидатства и за гимназиите. Резултатите ще бъдат обявени до 6 юни.
 
 
На матурата  по български език и литература общо се явяват над 10 хиляди ученици от 7-и и 12-и клас, като за поредна година те се провеждат в един и същи ден.