София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Зукърбърг има доказателства за руска намеса в изборите

Компанията му е провела собствено разследване

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Главният изпълнителен директор на Фейсбук Марк Зукърбърг заяви, че "няма причина да не вярваме на американските разузнавателни служби“ за наличието на руско хакерство в изборите за президент в САЩ.

Коментарите на Зукърбърг, направени във вторник и публикувани в сряда, идват след пресконференцията на американския и руския президент, в която Тръм защитава Русия, заявявайки, че "не вижда никаква причина" руското правителство да стои зад опитите за влияние върху президентските избори в САЩ през 2016 г.

В интервю с Swisher on Recode съоснователят на Фейсбук заявява, че компанията му има достатъчно доказателства за намесата на Русия в американските избори.

„Данните, с които разполагаме достатъчно ясно сочат, че руснаците наистина са опитали да повляят на изборите. Ние открихме това през 2015 година и информирахме ФБР. След това забелязахме такава активност през 2016 година и идентифицирахме някои лица", казва Марк Зукърбърг.

Анализатори и ръководители на Фейсбук многократно са очертали калкулирана кампания за дезинформация, стартирана от социалните медийни мрежи от руски агенти. Миналата седмица специален съветник Робърт Мюлер обвини 12 руски граждани за намеса в изборите в САЩ.

Тръмп изясни изказванията си за Русия във вторник, като заяви, че неправилно го е направил по време на пресконференцията и че е приел заключенията на служителите на разузнаването. Той добави, че хакерските атака "могат да бъдат и от други хора". Попитан от пресата дали руснаците все още се опитват да повлияят на изборите в САЩ, Тръмп каза: "не".

"Проследихме дейността на Кремъл, не само чрез онова, което се опитваха да направят в САЩ, но проследихме тази дейност обратно, опитвайки се да манипулираме културата и новините в самата Русия“, разказва Зукърбърг. "Това, което открихме чрез нашите системи, всъщност е същото като Агенцията за интернет-изследвани. Всички хора, които ги управляват, са едни и същи", допълни той.

Припомняме, че "Агенцията за интернет-изследвани", известна като "фабриката за тролове" е собственост на близкия до Путин руски алигарх Евгений Пригожин, който също така е свързван и с частната военна компания "Вагнер".