София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Зърнопроизводителите и властта се разбраха

Протестите им се отлагат

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Протестите на зърнопроизводителите се отлагат. До това решение се стигна след среща на  Националната браншова асоциация, министъра на земеделието Румен Порожанов и премиера Бойко Борисов. Причината за скандал между фермери и власт бе проектозакона за горивата.  Организация бяха недоволни, че с проектозакона на земеделците се вменяват неприложими изисквания и се налага тежък финансов и бюрократичен режим на регистриране. 

Имахме проблем, създадоха се работни групи, работи се, за момента проблемът е решен. Отменяме протеста, който щеше да се състои във вторник", заяви Костадин Костадинов председателят на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Кабинетът е поел ангажимент промените да влязат в сила от следващата година. Решено е регистрираните фермери безплатно да получат новите удостоверения, а за останалите ще се въведе облекчен режим.

"Намерихме промени в Закона за горивата, чрез които да заложим земеделския производител като потребител, а не като търговец. През последните няколко дни имахме много интензивни разговори, свързани със законопроекта за горивата. Разговорите бяха в контекста на третирането на земеделските производители в този закон", заяви министърът на земеделието Румен Порожанов.

Отпада и изискването за поставяне на нивомери, което според бизнеса щеше да струва хиляди левове.