Гледай
на живо

Пътуване във времето

Професионалното образование

Още информация

15 професионални училища в страната ще предлагат дуална форма на обучение през учебната 2017/2018 година. 100 компании ще се включат в проекта, по който гимназистите работят докато учат. Това каза в предаването „Пътуване във времето“ на телевизия Евроком Петя Евтимова, ръководител на екип в програма ДОМИНО.

През новата учебна година 41 паралелки в различни училища в страната ще се прилага дуалната форма на обучние. Това съобщи Милка Коджабашиева, директор на Дирекция „Организация и контрол“ в Министерството на образованието и науката. Тя обясни, че и в професионалните училища също се предлага засилено изучаване на чужди езици.

И работодателите и учениците са мотивирани при дуалната форма на обучение, каза директорът на Професионалната гимназия по механоелектротехника „Никола Вапцаров“ в София. За компаниите ползата е, че така инвестират в специалисти, които след като завършат училище ще могат да наемат на работа. За учениците мотивът да учат в професионална гимназия с дуално обучение е, че имат голям шанс да започнат работа веднага след като се дипломират.

„Даваме им възможност да се запознаят наистина с реалната работа и това, което се случва всекидневно в компанията“, каза Евгения Накова, директор „Човешки ресурси“ в електроразпределително предприятие. Тя обясни, че в компанията всеки от учениците има свой ментор, който се грижи за неговото обучение по специална и предварително подготвена програма.

Децата, които са избрали дуална форма на обучние, нямат отсъствия и са дисциплинирани – имат право на стипендия. Отличниците пък могат да добавят към тази стипендия и още една – за отличен успех, каза още Петя Евтимова. В 11 и 12 клас учениците подписват трудови договори с компаниите, които са сключили договори с училището. Тогава те прекарват по три дни в предприятието по седем часа на ден и получават 90 процента от минималната работна заплата спрямо изработените дни.

В момента най-търсените кадри от работодателите са шлосери, заварчици, маркшнайдери и зидари, каза Боян Бойчев от Асоциацията на индустриалния капитал.