София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Александър Томов “ЦСКА бе фалиран предумишлено“

20 млн. евро струваше клуба по мое време, а те го разпуснаха, заяви Томов в Дискусионен клуб Седмиците

5 годиниФутбол 18 Телевизия Евроком

Бившият президент на ЦСКА бе гост в предаването Дискусионен клуб Седмицитеи сподели доста снензационни неща, свързани с клуба и отбора. Ето и част от въпросите, на които бившият вицепремиер отговори.

Водещ: Г-н Томов, разкажете вашата истина за ЦСКА, защо фалира този отбор?

Александър Томов: Отборът бе фалиран преднамерено, за съжаление в българския наказателен кодекс няма казус да се преследва подобно нещо, фалиран е чрез измама и преднамерено фалиране. Фалиран е от икономическите интереси на няколко души, които естествено са спечелили - кой яхти, кой пари, така че това е нещо което е доказано и лесно може да се обясни в детайли и цифри.

Водещ: През 2008 година, Вие ли управлявахте ЦСКА?

Александър Томов: Да, разбира се и станахме шампиони.

Водещ: През 2008 година имало ли е около 470 хил. лева изискуеми пари, дълга на ЦСКА толкова ли е бил?

Александър Томов: Истината е, че имаше съмнение за по-голяма сума, около половин милион. Имахме договорка с тогавашните шефове на НАП да се направи една проверка, тъй като имаше спор, 200-300 хил. не са малко пари.

Водещ: Ако тези пари бяха платени, щеше ли да фалира клубът?

Александър Томов: Няма как да се платят тези пари, докато няма официална проверка. Нямам никаква връзка между двете неща. Това няма нищо общо едно с друго.

Водещ: А, по-късно, защо тогава не сте ги платили тези пари - 470 хиляди.? Дълговете на един клуб започват от малкото, от дължими данъци, от необслужвани кредити, това е предвестник на фалита след години.

А.Томов: Как може да вземеш лиценз на клуб за някакви спорни пари и това забележете отново от държавата. Това нещо се прави без да има съдебно разследване, това е част от юридическия хаос, който съществуваше в онзи момент, а и сега до голяма степен го има - от гледна точка на клубовете и как се мери тя, подхождаме към Левски по един начин, към Лудогорец по друг и към ЦСКА по трети. В онзи момент забележете се взима лиценза на ЦСКА за шампионска титла и се лишава от няколко милиона приходи директно, а се говори за някакви неплатени пари към НАП, което е под въпрос. Проверката беше направена и се бяхме договорили за проверка, вие да не мислите, че има официално становище на НАП? Не, няма такова, има политическо присъствие. В момента в който ЦСКА губи множество приходи, Левски получава шампионската титла. Ние им казахме направете една нормална проверка, същевременно проверка няма, а лиценза е отнет, някой обясни ли защо е отнет лиценза? 400-500 хил. извинявайте това са смешни пари, тогава на фона на бюджета на ЦСКА

Водещ: Кога трябваше да се плати лиценза?

Александър Томов: Вие плащате някакви данъци, те ви казват тука може така, тука може така. Данък смет налагат на ЦСКА, но никой не събира тази смет. Ние си събираме сами, има други спорове. Ние влизаме в диалог и казваме: "Проверка няма, направете една нормална проверка". Те казват, ще ви я направим през юни, същевременно отнемат лиценза. Някой обясни ли защо точно е отнет лиценза? 400 000 -500 000. Извинявайте, това са смешни пари. ЦСКА има 10 000 000 бюджет тогава, вие ми говорите за тези пари. Това е абсолютно преднамерено действие, политически обсъждано. Г-н Батков няма да си го признае, но е имал 20 посещения при един съветник на премиера Станишев. Това е уредена задкулисна работа.

Водещ: Кой е този съветник? Защото много неща остават така в годините ...

Александър Томов: Той се казва Карадимов, всички го знаем кой е, той винаги остава в сянка. Цялата тази история тогава е направена с политическа протекция. Пет дена след отнемане на лиценза, когато феновете искаха да възстват, има среща при Станишев, в която участва Димитър Пенев. Той може да каже доста неща. Тя е кратка срещата, но е ясна, че трябва да се намери някой виновник, а лиценза няма да се върне. Тази работа е обсъдена. Вие мислите ли, че аз като президент тогава на клуба,. който се готви за Шампионска лига, който се готви за големи приходи, имал съм прекрасен състав, футболисти за 15 -20 000 000, че някой ме е информирал? Аз чух от медиите, че отнемат лиценза. Ако имаше грижовен БФС, два дни преди това имаше сватба на Данчо Тодоров. Бяхме на сватбата, аз се видях с Борислав Михайлов, приятелски работи, те не са знаели. Знаели са 15 дена по-рано, това е политическо вмешателство към ЦСКА.

Водещ: На срещата при Станишев е бил и Димитър Пенев, той не е знаел така ли?

Александър Томов: Да, той не е знаел, това е след началото на юни. На срещата са били той, Карадимов, но не президента на клуба. Били са Карадимов, Станишев и Дучето, който винаги присъства на такива срещи, като им е обещано, че ще помагат.

Водещ: Защо не са ви информирали за тази среща?

Александър Томов: Говорим за държавно-задкулисно вмешателство на държавата, затова не съм бил там…

Водещ: След като си трягнахте един път от ЦСКА, защо решихте да се върнете втория път?

Александър Томов: 2013-а година ме помолиха да се върна в клуба група известни деятели на ЦСКА, начело със Стойчо Младенов, Анатоли Нанков и други. Тогава ЦСКА бе във фалит на практика, Дълговете за ЦСКА бяха, забележете, 38 млн. лева, това е проверено, потвърдено, написано, когато после, след фалита обявиха дълговете официално, те бяха в размер на 22 млн. лв. 16 млн. са намалели за 18 месеца. Ние направихме отбор от нулата и завършихме с 6 точки преднина пред Лудогорец. И тук започва масираната атака, аз бях ударен по основния си бизнес, и то след като премиерът Бойко Борисов се върна на власт, защото за града-мечта, край София, който щяхме да правим с моя китайски партньор, той лично извика този човек и му каза, „Няма да работиш с Томов, ако искаш да се случат нещата“, и аз това мога да го докажа.  Сключи се договор с друго лице, за 34 млн. евро, Сашо Диков го изнесе. Дал ли си е сметка сегашният премиер, че като удря мен, удря клуба.

Водещ: Защо, след като сте имали възможност да станете шампиони и да спасите ЦСКА, си тръгнахте?

Александър Томов: Аз нямаше да изляза от ЦСКА, ако не бяха феновете, те дойдоха при мен, начело с Росен и ми казаха, цитирам буквално: „Бате Сашо, тръгвай си, ти направо достатъчно, сега други хора ще спасяват клуба – Манджуков и Инджов. Клубът, когато си тръгнах, водеше с 6 точки и ако беше влязъл в Шампионска лига или дори Лига Европа, можеше да вземе 3-4 млн. евро. Освен това, към този момент, отборът струваше 20 млн., оценен официално от независим оценител, и това, което е престъпление, не само фалита на клуба, е че отборът на 28-и май бе разпуснат, и по този начин ЦСКА се лиши от този актив, от 20 млн. лв., което е престъпление.