София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

АНЧЕЛОТИ: МОГА ДА БЪДА СТРОГ, НО НЕ СЪМ ПОЛИЦАЙ

КАРЛО АНЧЕЛОТИ ДАДЕ ОБШИРНО ИНТЕРВЮ ЗА ТОВА КАКВО ОЧАКВА ПРЕЗ НОВИЯ СЕЗОН

8 годиниФутбол 5 Телевизия Евроком

Новият старши треньор на Байерн (Мюнхен) Карло Анчелоти даде обширно интервю за това какво очаква през новия сезон, на кои играчи и на каква тактика ще разчита, а също така коментира и сравненията с бившия наставник Хосеп Гуардиола, които със сигурност ще го съпътстват по време на престоя му на "Алианц Арена".

Хер Анчелоти, какво е по-важно за вас - отборът ви да печели, или да показва хубав футбол?
- Знам, че за мен ще се съди по резултатите. Но за да печелиш, трябва да играеш добър футбол, да си добре организиран и да имаш добър отборен дух. Само с късмет не може да се печели винаги, въпреки че той е много важен. Решаващото е да се оформи отбор, който играе заедно и всеки да помага на всеки. Но сега, в началото на работата ми, не мисля какво ще спечеля, а как да изглеждат тренировките и как ще достигна играчите, за да им придам този манталитет.
Юп Хайнкес направи требъл, Гуардиола направи 2 пъти дубъл и спечели 3 титли в Бундеслигата. Какво още можете да спечелите вие?
- Какво мога да спечеля, ще кажа чак в края на сезона. Сега съм концентриран върху това да продължа работата на Гуардиола. Тя е фантастична. Ще се опитам да изведа отбора на топ ниво и да придам на играчите моите идеи за футбола. След това ще видим как ще се случи.
Кои идеи са по близки до вашата - тези на Хайнкес, или тези на Гуардиола?
- Нагаждам стила си според характеристиките на играчите. Всеки иска да играе фантастичен футбол, офанзивен и с перманентно владеене на топката. Футболът трябва да е атака. Може да владееш топката 40%, 60% или повече, но пак ще има моменти, в които не я владееш. Затова ключовото е как ще нападаш и как ще се защитаваш. В моите представи обаче без играчи, които са добре технически, няма как да играеш футбол с голямо притежание на топката.
Да очакваме ли ротации, или както в Реал ще разчитате на основна група от 14-15 играчи?
- Планът ми е да ротирам. Към средата на сезона ще има много мачове, а аз не искам да претоварвам играчите. Ако винаги играят едни и същи 11, ще грохнат в края на сезона, а другите 11 ще бъдат нещастни до смърт. Ротациите са важни, за да се поддържа мотивацията на играчите. Освен това ние имаме медицинските възможности да следим кондицията на играчите. Ако се нуждаят от пауза, ще я получават.
В Германия често се водят лидерски дебати. Важни ли са лидерите във футбола, или това е типично немска тема?
- Лидерите са много важни. Те са добър пример за останалите. Колкото повече лидери имаш, толкова по-добре е за атмосферата и мотивацията. Добрите примери са много важни. А Байерн разполага с фантастични лидери.
Кои имате предвид?
- Капитанът Лам, Нойер, Левандовски, Шаби Алонсо, Артуро Видал, Томас Мюлер, Джером Боатенг и др. Не искам да забравя никого.
Преди 2 г. вашият Реал изхвърли Байерн с 5:0 общ резултат на 1/2-финалите в Шампионска лига само на контри. Толкова ли е просто?
- Не беше просто. Знаех, че ще бъде невъзможно да пречим на владеенето на топката от страна на Байерн. Когато нещо не е възможно, трябва да опиташ по друг начин. Тогава се защитавахме наистина добре, а контрите се оказаха решаващи.
Това ли беше най-голямата победа на вашия прагматизъм срещу идеята на Гуардиола за притежанието на топката?
- Момент. Аз изобщо не обичам контрите! Те са най-добрият път за вкарване на голове, но пак не ги харесвам. Искам топката, искам и да се действа на скорост, с темпо. Искам да нападам. Но когато се нуждаем от контри, моят отбор трябва да е в състояние да ги прави.
Имате ли усещането, че над вас в Байерн тегне сянката на Гуардиола?
- Не, изобщо. Не усещам никаква сянка. Той е бил фантастична част от отбора. Надявам се, че следващият треньор на Байерн, да кажем след 20 г., ще говори по същия начин за мен!
Наясно ли сте още колко време искате да сте треньор?
- Нямам план. Обичам ежедневната работа и се радвам на всяка тренировка, на която отивам. В последната година не работих и единственото, което ми липсваше, беше да съм на терена и да подготвям тренировките.

Джовани Трапатони работеше като треньор почти до 75 г. Отъпкал ли ви е пътя?
- Нека първо да изчакаме и да видим колко ще продължи той.
По време на мачове сте изключително спокоен в треньорската зона. Защо е така? Наистина ли не може да оказвате никакво влияние?
- По време на мач не можеш да направиш нищо. Играчите са тези, които трябва да се справят и да победят. Треньорите не могат да променят кой знае какво от пейката. Могат да направят нещо в паузата. Но най-голямата работа се върши преди мачове. Като треньор имаш възможността да се подготвиш и да подготвиш отбора, стратегията, всичко. Но по време на мач вече не става.
Ами на почивката?
- Тогава имаш две минути. Това не е кой знае колко. Работата трябва да е свършена преди това.
Викате ли на почивката?
- Понякога.
Трудно е за вярване.
- Трябва да го повярвате. Понякога се налага да викам, за да мотивирам играчите. Но не става да викам през цялото време. Защото по някое време играчите престават да слушат.
Казвате, че играчите трябва да са професионалисти. Какво точно искате от тях?
- Искам да си дават сметка за отговорността, която носят. Това е нещо много важно. На клубната база мога да ги контролирам между 9:00 и 16:00 ч. От там нататък започва личният живот на играчите. Нито мога, нито искам да ги контролирам. Не искам да съм полицай. Искам да изградя отношения с играчите, но не и да ги контролирам. Всеки сам трябва да си носи отговорността.
Ако обаче играчите не слушат, ги оставяте извън състава, нали?
- Да. Имам тази възможност. Като треньор лесно мога да наказвам непрофесионално поведение.
Строг треньор ли сте в това отношение?
- Да, строг съм.
Кристиано Роналдо е звездата на Реал (Мадрид), Меси е звездата на Барселона, Клоп е звездата на Ливърпул. Коя е звездата на Байерн?
- Звездата тук е целият клуб. Байерн е утвърден и успешен клуб. Всички играчи се чувстват някак особено, когато облекат клубните фланелки. Не съм от много време в клуба, но тези неща се усещат. Клубът е над всичко, а и разполага с фантастични играчи, които са едва ли не родени в него. Лам, Мюлер, Алаба и други - това е нещо много важно.
Защо? Кое е предимството?
- Вижте Милан в най-хубавите му времена. И там всичко беше постигнато с играчи от собствената школа - Малдини, Костакурта, Евани или Барези. Когато играех там, почти всички бяха от школата. По-късно в Барса същото се повтори с поколението около Шави. В Байерн нещата се случват сега. Много е важно да имаш в мъжкия отбор играчи, които са започнали с футбола в клубната школа.