София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Андреа Довициозо  спечели Гран при на Великобритания

Така Довициозо вече е на върха след 12 от 18 старта със 183 точки

7 годиниМоторни 1 Телевизия Евроком

Андреа Довициозо с Ducati успя да се пребори за победата на британската писта "Силвърстоун" въпреки силното каране на двойката на Yamaha Валентино Роси и Маверик Винялес. Довициозо записа четвърти успех за тазгодишната си кампания в MotoGP и оглави генералното класиране за втори път този сезон.
За да се качи на върха в подредбата, допринесе и шокиращото отпадане на Марк Маркес като причината бе технически проблем с двигателя на Honda.
Валентино Роси, за когото Гран При на Великобритания, бе извънземния старт номер 300 в кариерата, финишира зад Довициозо и Винялес, въпреки че бе лидер в близо 80% от състезателната дистанция.
Състезанието за Гран При на Великобритания започна без участието на сателитния пилот на Yamaha Йонас Фолгер, който претърпя тежка катастрофа по време на загрявката. От състезателната комисия успокоиха, че пилотът не е със сериозни наранявания, но не е в състояние да излезе на пистата.
От четвърти последователен полпозишън стартира Маркес, но още на първия завой бе изместен от лидерската позиция от брилянтния старт на Валентино Роси. Зад него пък съотборникът му Винялес изпревари Кръчлоу и стана трети, а Довициозо започна похода към победата с маневра спрямо Хорхе Лоренсо.
Още във втората обиколка Доктора започна да се откъсва предвидливо от конкурентите си като преднината му бе над секунда. В началото на третата обиколка Винялес изпревари и Маркес и започна да намалява изоставането си от ветерана. В края на петата обиколка Марк вече бе четвърти, задминат и от пилота на Ducati.
Точно в десетата обиколка Дови изпревари и Винялес както направи малко по-късно и Маркес. Седем обиколки преди края Андреа намали изоставането си от Роси на само 0.450 секунди, което даде да се разбере, че битката за победата тепърва започва. Седем обиколки преди карирания флаг зрителите станаха свидетели на отпадането на Маркес заради технически проблем, който рядко става реалност в щаба на Honda.
Три обиколки по-късно Роси за първи път изгуби лидерството си в полза на Довициозо, който не сгреши до самия финал. За сметка на това Доктора допусна пред себе си и Винялес и взе само 16 точки, оставайки четвърти във временната подредба.
Съотборникът на Маркес Дани Педроса също не записа убедителен резултат за претендент за титлата. Още от първата фаза на състезанието той не напредна особено и бе неспособен да достигне темпото на водещите пилоти.
Първият катастрофирал на „Силвърстоун“ бе Сам Лоус за тима на Aprilia, който стана ясно, че догодина няма да кара в кралския клас заради незадоволителните резултати. Контакт между Андреа Яноне и Данило Петручи в самия край ги остави с празни ръце от Великобритания, а вторият пилот на Aprilia Алейш Еспаргаро се оттегли в последната обиколка заради пушек от двигателя си.