София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

БЕНФИКА ПОПАРИ ЗЕНИТ(САНКТ ПЕТЪРБУРГ)

ПОРТУГАЛЦИТЕ УДАРИХА ЗЕНИТ ПО НЕВЕРОЯТЕН НАЧИН

8 годиниФутбол 7 Телевизия Евроком

Бенфика е третият четвъртфиналист в тазгодишното издание на Шампионската лига. Португалският гранд елиминира Зенит след драматичен реванш на стадион "Петровский", спечелен от футболистите на Руи Витория с 2:1. Хълк даде аванс на домакините с попадение в 69-ата минута, но в самия край на мача голове на Николас Гайтан и Талиска донесоха голяма радост на феновете на лисабонските "орли".

Двубоят можеше да се окаже съдбоносен за руския футбол. Ако бяха отстранили Бенфика, момчетата на треньора Андре Вилаш-Боаш щяха да осигурят на Русия правото да има шест отбора в евротурнирите.

Задачата на Зенит не изглеждаше невъзможна. В първата среща руският тим допусна загуба с 0:1 в добавеното време, когато Жонас засече с глава в мрежата центриране в наказателното поле. В руския лагер цареше оптимизъм, а в плановете на Вилаш-Боаш влизаше отбелязването на ранен гол.о всичко личеше, че мачът отива към продължения, но в 85-ата минута Бенфика изравни и стадионът замлъкна. Силен удар на Раул Хименес затрудни максимално Лодигин, който изби в напречната греда, но топката стана лесна за притичалия Нико Гайтан и той я насочи във вратата - 1:1. Сега вече Зенит се нуждаеше от два безответни гола, за да продължи, а времето бе твърде малко. Пропуск на Дзюба и далечен удар на Хълк, преминал над гредата, беше всичко, което направиха питерци до края на мача. В дадените от рефера 5 допълнителни минути Бенфика не допусна сериозни грешки, а буквално в последните секунди Талиска се възползва от разколебаването на домакините и простреля Лодигин за 1:2.

Това бе едва втора победа за Бенфика в Русия от 8 мача, а Зенит за първи път загуби от португалски съперник у дома, след като до момента имаше актив от 5 успеха и две равенства.