София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

България се представи подобаващо на ниво на Световното първенство в София

Весела Димитрова се гордее с момичетата си, но иска промени в композициите

6 годиниДруги 1 Телевизия Евроком

Завърши Световното първенство по художествена гимнастика, провело се в София, зала "Арена Армеец".

България се представи повече от подобаващо - индивидуалните ни грации Катрин Тасева, Невяна Владинова и Боряна Калейн станаха вицешапмионки в отборното класиране.

Ансамбълът ни пък, който е с едни от най-сложните композиции, не игра без грешки, но изправи на крака и взриви публиката, завърши на трето място в многобоя. Така момичетата на Весела Димитрова си осигуриха място на Олимпиадата в Токио през 2020 година. Иначе с композицията си на пет обръча българският ансамбъл грабна златото и България чу родния химн, благодарение на Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Симона Дянкова, Елена Бинева и Стефани Кирякова.

Самата треньорка на "златния" ансамбъл Весела Димитрова заяви, че се гордее с момичетата, че има 8 талантливи грации, всяка от които може да бъде титулярка в отбора.

"Мисля обаче за кардинални промени в композициите, защото и без това се променят изискванията за уредите на съчетанията - ще има две композиции. Но този път с пет топки и три обръча и два чифта бухалки. Спортът ни стана много труден, затова трябва на първо място да сме здрави, на второ да поддържаме високата сложност на композициите. С осем момичета мога да експериментирам в състава", коментира още наставничката на ансамбъла ни Весела Димитрова.