София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

България в мечтана група за световните квалификации по баскетбол

Мъжкият ни национален отбор по баскетбол ще спори със съставите на Чехия, Исландия и Финландия. Това отреди тегленият днес жребий за същинските световни квалификации за първенството в Китай през 2019 година.

7 годиниБаскетбол 3 Телевизия Евроком

Мъжкият ни национален отбор по баскетбол ще спори със съставите на Чехия, Исландия и Финландия. Това отреди тегленият днес жребий за същинските световни квалификации за първенството в Китай през 2019 година.

Воденият от Любомир Минчев тим имаше сериозен късмет при жребия, попадайки в група F, като по този начин бяха избегнати далеч по-тежки съперници. Шестте мача във всяка група ще се изиграят на три пъти по две срещи през ноември 2017 г. и февруари и юни догодина. Първите три тима в крайното класиране във всяка група продължават в следващия етап, където 24-те отбора ще бъдат разпределени в четири групи. Двубоите от тях ще бъдат изиграни през септември и ноември 2018 г. и февруари 2019 г. Първите три тима от всяка от тези четири групи от Зона Европа ще играят на шампионата на планетата - общо 12. Право на участие ще получат още по 7 отбора от Америка и Азия, както и 5 от Африка. Домакинът Китай се класира директно.

Иначе България си гарантира място в същинските квалификации, след като „лъвовете“ спечелиха убедително своята предварителна група, в която бяха още отборите на Беларус и Португалия. „Трикольорите“ записаха четири поредни победи, завършвайки еднолично на първата позиция в подреждането. Това им отреди и място в седма урна, заедно с останалите победители от групите в предквалификациите .

Ето и всички групи за световните квалификации:

Група A: Черна гора, Словения, Беларус, Испания

Група В: Швеция, Турция, Латвия, Украйна

Група С: Полша, Косово, Литва, Унгария Група

Група D: Италия, Холандия, Хърватия, Румъния Група

Група Е: Босна и Херцеговина, Белгия, Франция, Русия

Група F: България, Чехия, Исландия, Финландия

Група G: Германия, Сърбия, Австрия, Грузия

Група H: Израел, Великобритания, Гърция, Естония