София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

МАГЬОСНИКЪТ НАПРАВИ ЧЕЛСИ ВЕЛИК

СИНИТЕ ИМАТ СРАБОТЕН ШАМПИОНСКИ ОТБОР И ЩЕ ПРИВЛИЧАТ ИГРАЧИ, САМО АКО СИ ТРЪГНАТ ТАКИВА

9 годиниФенски статии 32 Телевизия Евроком

Лято е. Трансферният прозорец в цял свят е отворен, а новините и слуховете за гръмки трансфери се въртят из медиите всеки ден.

Впечатление прави пасивността на един отбор и това е Челси. Шампионите на Англия се разделиха с двама футболисти и привлякоха техни заместници. Нещо напълно нормално. Напускащите бяха вратарят Петър Чех, който премина в Арсенал, и нападателят Дидие Дрогба. На "Стамфорд бридж" пък акостираха Радамел Фалкао и Асмир Бегович.

Засега нови при "сините" не се очакват. Моуриньо сподели, че може да привлече единствено централен защитник, но и това не е на 100% сигурно.

Кое кара Магьосника да си мисли, че има всичко и отборът му не се нуждае от освежаване?

Той разполага с един шампионски отбор, съставен от предимно млади играчи и такива, в разцвета на силите си. Единствено Джон Тери е в по-напреднала възраст, но както писах по-горе, португалският специалист търси централен защитник. Най-вероятно за заместник на Тери след сезон или два. Всички останали в отбора са способни да играят на високо ниво поне по 4-5 години.

Нека започнем от вратарския пост. Там Челси разполага с двама от най-добрите вратари във Висшата лига. Тибо Куртоа свикна много бързо с английски футбол и само за един сезон при "сините" измести легендата Петър Чех. Сега белгиецът ще има отново сериозна конкуренция в лицето на Асмир Бегович. Националът на Босна и Херцеговина се доказа на вратата на Стоук и беше в полезрението на лондончани още миналото лято, но те си запазиха Чех, а след неговата продажба в Арсенал, веднага привлякоха Бегович. Така 23-годишният Куртоа и 28-годишният Асмир Бегович могат да бъдат вратарско дуо на Челси поне 5 сезона.

В защита "сините" имат проблеми. Капитанът Джон Тери вече е на 34, а Бранислав Иванович също надхвърли 30-те години. Гари Кейхил и Фелипе Луис са по на 29, но и двамата могат да играят още 2-3 сезона на върха на силите си. За Иванович можем да кажем същото. Той се приспособи перфектно към новата си позиция на десния бек и в момента е един от най-добрите в света на този пост, а и играе като 26-годишен, така че Моуриньо едва ли ще има проблеми по десния фланг на отбраната в скоро време. А и освен сърбина, лондончани разполагат и със Сезар Аспиликуета. Той е използван като ляв бек от португалския специалист, но позицията му по принцип е отдясно на защитата. Испанецът е само на 25 и му предстоят най-добрите години във футбола.

Освен всички тези защитници, Челси разполага и с младите Нейтън Ейк и Курт Зума, които са само по на 20 години. Ейк все още има какво да учи и му е рано да играе футбол на ниво Висша лига, но Зума показва, че има чудесни качества и Магьосника започва все повече да разчита на него. Определено французинът може да замени Тери след 1 или 2 години и да се утвърди в състава на "сините".

В халфовата линия Челси може би е единственият отбор в Англия с толкова много и толкова стахотни опции. В дефанзивен план лондончани разполагат с Рамирес, Оби Микел, Неманя Матич и дори Сеск Фабрегас. Към тях можем да добавим и 19-годишния Рубен Лофтус-Чийк, който скоро ще бъде готов за истинския футбол. Матич и Фабрегас показаха миналата година, че имат ли ден, който и да играе срещу тях, няма никакъв шанс. Сърбинът е на 26, а испанецът на 28, което дава огромно спокойствие на Жозе, че поне 4 години няма да прави промяна в сърцето на отбора.

В по-предни позиции действат Оскар (23г.), Азар (24г.), Куадрадо (27г.), Сала (23г.) и Вилиян (26г.). Всеки един от тях би бил страхотна опция пред португалския специалист. Азар вече се доказа като най-доброто крило в Англия, а не искам да си представям какво може да се случи в близките години. Меси и Роналдо трябва сериозно да се притесняват от качествата на белгиеца. А той изглежда и непродаваем. Поне не и за под 150 милиона евро. Оскар и Вилиян са другите титуляри в отбора, а възрастта и качествата им показват, че Челси може да разполага с тях доста време. Не така стоят нещата с Куадрадо и Сала. Египтянинът игра под наем във Фиорентина през изминалия сезон, а сега е желан от Рома. Много е вероятно крилото да си тръгне от "Стамфорд бридж" още това лято. Куадрадо също може да напусне сините. Той пристигна в тима през януарския трансферен прозорец, но от тогава търка скамейката. При евентуална тяхна продажба, Моуриньо ще трябва да привлече ново крило, но дори Куадрадо и Сала да останат, едва ли ще има кой знае какви проблеми за отбора по фланговете.

В атака виждаме две големи имена - Диего Коща и Радамел Фалкао. Бразилецът с испански паспорт бързо пасна на тима и се превърна в любимец на феновете, отбелязвайки 20 гола в 26 мача за "сините" във Висшата лига. Фалкао идва в Челси под наем от Монако за една година. Миналия сезон колумбиецът игра в Манчестър Юнайтед, но не впечатли. Моуриньо обаче е сигурен, че в нападателя има още много футбол и ще му даде шанс да се върне към най-добрите си години. Коща е на 26 и може да се превърне в новия Дрогба за лондончани. За Фалкао това може да бъде неговият първи и последен сезон със синята фланелка. Освен тях двамата, Жозе има в състава си и Люик Реми. Френският футболист може да играе както на върха на атаката, така и по крилото. Той е 28 - една страхотна футболна възраст. Освен това вече доказа, че може да решава някои мачове. Отбеляза важни попадения за "сините" през изминалата кампания, дори влизайки като резерва. Освен тези тримата, няколко юноши и младежи чакат шанс за изява в мъжкия отбор. Доминик Соланке и Патрик Бамфорд са средна класа играчи, но са все още млади и зелени. Соланке е едва на 17 и в негово лице Челси вижда бъдещ голмайстор, а Бамфорд изкара няколко сезона под наем. Той е на 21 и скоро може да дойде времето му за изява в мъжкия тим на лондончани.

Да, Жозе Моуриньо разполага със страхотен състав. Шампионски отбор. На всеки един пост Магьосника има по двама равностойни играчи в идеална футболна възраст, а някъде дори и повече. Това обяснява защо Челси не са активни на трансферния пазар. Това обяснява и защо те привличаха по една дузина футболисти - за мъжкия отбор, за младежите и за юношите. Сега вече те имат изграден състав със страхотен гръб от млади играчи. Тези, които са минали 30-те, вече имат своите заместници. Младите започват постепенно да се налагат, а сърцето на тима е от футболисти на възраст от 24 до 28 години.

Е, ако и на това казвате отбор, направен с милиарди, не знам. Вярно е, че Абрамович даваше луди пари за футболисти, но сега това се промени. От няколко сезона насам "сините" се опитват да направят това, с което разполагат сега и ето че то се случи. Челси кара своите противници да харчат стотици милиони, за да ги настигнат, а те си прибират сериозни суми за млади играчи, които са купили почти за жълти стотинки.

Така и успехите няма да закъснеят. Миналият сезон бяха Висшата лига и Кепитъл Уан Къп, а този кой знае какво очаква лондончани и техните фенове. Може би по-силна конкуренция и по-интересна битка, може би още по-убедителен сезон, а защо не и требъл. Челси вече е футболна сила, която след няколко сезона ще бъде сериозна марка в Европа. Те са доказателство, че парите са важни във футбола, но когато с тях не става, всичко трябва да се прави с много разум и любов.

Автор: Павел Колев