София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЦСКА се върна на върха

Али Соу с първи мач като титуляр и първи гол за "червените"

6 годиниФутбол 2 Телевизия Евроком

ЦСКА победи с 2:0 като гост Ботев (Враца) в Монтана и се върна на върха в класирането. "Червените" и Левски са с равен брой точки (по 22 точки) преди двубоя помежду им, който е на 29 септември на "Васил Левски".
Тимът на Нестор Ел Маестро триумфира на "Огоста" след автогол на Валери Божинов и попадение на най-новото попълнение Али Соу. Нападателят дебютира като титуляр за ЦСКА и записа името си сред голмайсторите. Божигол пък бе големият грешник за тима на Сашо Ангелов в този двубой. Звездата на врачани първо си отбеляза автогол, а след това и пропусна дузпа.
Ел Маестро направи няколко промени в тима си, като Мауридес бе оставен на пейката за сметка на Али Соу. Тиаго, Бикел и Перейра също стартираха от първата минута, а резерви останаха Кристиян Малинов, Секулич и Жоржиньо.
Срещата започна с натиск на "червените", които бяха пълни господари и заслужено се оттеглиха с аванс от два гола на почивката. В доста куриозна ситуация "червените" получиха право да изпълнят пряк свободен удар на границата на наказателното поле. Красимир Костов излезе извън полето си, защото помисли, че е отсъдена засада и улови топката. Съдията Валентин Железов обаче посочи фаул в полза на гостите. Зад топката застана Кирил Десподов. Националът стреля, топката се удари в гредата и тръгна да се връща към полето, но се удари в Божинов и влезе в мрежата на Ботев (Враца).
Играчите на Нестор Ел Маестро продължиха с атаките, а над всички бе Кирил Десподов, който непрестанно тормозеше отбраната на Ботев. След няколко пропуска дойде и второто попадение.
В 39-ата минута Едвин Джеси опази добре топката от няколко защитници и успя да пусне чудесно към Али Соу, който се озова сам срещу Костов, овладя добре и веднага прати топката в мрежата за 2:0.
В началото на второто полувреме Ботев (Враца) получи отлична възможност да се върне в мача. Чорбаджийски закъсня с шпагат срещу Петър Атанасов и го фаулира в собственото си наказателно поле, а съдията посочи бялата точка. Грешникът Божинов застана зад топката, но ударът му срещна страничната греда.
Това обезвери домакините, които сякаш загубиха вяра, че могат да вземат нещо от именития си съперник. Божинов пробва задна ножица, но неуспешно. Домовчийски пък удари греда, но бе отсъдена засада.
Последните 20 минути на срещата темпото спадна. Тиаго имаше шанс да вкара трети гол за "червените", а Черниаускас спря топката на голлинията си, миг преди тя да влезе във вратата.
Преди дербито с Левски за ЦСКА предстои мач за Купата на България, който е като гост на Монтана. Срещата е във вторник. По тази причина Ел Маестро ще остави играчите си на лагер в града и те няма да се прибират до София.
Ботев (Враца) е на 11-а позиция с 8 точки. Врачани гостуват на Черноморец (Балчик) за Купата в сряда.