София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Джошуа надви Паркър в Сблъсъка на титаните

Антъни победи Джоузеф Паркър и продължава да бъде непобеден на ринга

6 годиниДруги 5 Телевизия Евроком

Антъни Джошуа влезе в историята. На галавечер на "Принсипалити Стейдиъм" в Кардиф той победи със съдийско решение (118:110, 118:110, 119:109) новозеландеца Джоузеф Паркър и стана първият боксьор в историята, който е притежател едновременно на четири световни титли - WBA, IBF, IBO и WBO. Единствената корона, която не държи Джошуа е тази на WBC, която е притежание на американеца Дионтей Уайлдър.

Никой в историята на бокса не е пруитежавал и четирите пояса едновременно. Дори легенди като Ивендър Холифийлд, Майк Тайсън или Владимир Кличко. Тайсън Фюри спечели три от титлите срещу Владимир Кличко, но бързо загуби една от тях (IBF), тъй като не пожела да се изправи срещу задължителен претендент за защитата й.

Джошуа записа първа победа след изцяло изигран 12-рундов двубой. Успехът му е 21-и от 21 мача, като 20 от тях са с нокаут. Загубата пък е първа за 26-годишния Джоузеф Паркър, който до този момент имаше 24 победи в 24 мача.

Близо 80 000 души на трибуните видяха поделено надмощие в първите шест рунда. Паркър опитваше да избягва размяната на удари, като на няколко пъти дори влезе с глава и направи нечисти удари. След шести рунд Джошуа усети умората в своя съперник и започна по-сериозни атаки, които често намираха целта. Паркър видимо губеше двубоя, а нечистите му удари продължиха. Съдията направи на новозеландеца няколко забележки.

След шестия рунд Антъни Джошуа взе тотално надмощие, а по лицето на Паркър се появи кръв. Новозеландецът бе изморен и не оказваше вече голяма съпротива на британеца. Джошуа пък показа много добра кондиция и бе много по-свеж от своя съперник.

В последните два рунда Паркър не оказа никаква съпротива, но успя да се задържи на крака си и да остане на ринга до края на мача. 
Първи рунд
Двамата започнаха предпазливо, а първи хубав удар успя да пласира Джошуа - ляв прав в лицето, а след това и още един в тялото. Паркър се защитаваше добре, а британецът започна да търси повече тялото, отколкото главата на съперника си. 
Втори рунд
Джошуа тръгна по-сериозно в атака с началото на тази част, а новозеландецът остана в отбранителна позиция. Паркър все пак успя да пласира дясно кроше в главата на Джошуа, а след това и прав. Антъни отвърна с ляв прав в целта. 
Трети рунд
Паркър започна да търси тялото на Джошуа, а със същото отвърна и британецът. Джошуа опита два ъперкъта, но бе хванат в клинч и не успя да ги пласира добре. Джошуа прати добро дясно кроше и натисна в ъгъла съперника, който обаче отново влезе в клинч. Паркър удари с глава Джошуа, а след него нацели британеца с добро ляво кроше.
Четвърти рунд
Джошуа тръгна агресивно в този рунд. Кроше и ляв прав намериха целта. Паркър отвърна с ляв прави, а Джошуа успя с дясно кроше. Джоузеф продължава да държи далечна дистанция. Джошуа взе надмощие с добро ляво кроше. В този рунд предимството е изцяло на страната на Антъни.
Пети рунд
Джошуа вкара ляво кроше в главата на Паркър, който отново веднага потърси клинч. Новозеландецът се впусна в атака, но тя бе умело избегната от Джошуа. Британецът успя да пласира още един добър прав, но получи много силен прав от Паркър. Двамата се раздвижиха и приключиха с проучването. Джошуа допусна още едно кроше.
Шести рунд
Ляво и дясно кроше намериха главата на Паркър, който обаче отвърна с дясно кроше и се нахвърли върху своя опонент. Двамата едва бяха разделени от съдията. Паркър получи силно дясно кроше, но бързо отвърна с ляво такова. Новозеландецът разклати сериозно Джошуа с хубав ъперкът. Джошуа намери тялото на съперника си, но Паркър продължи уверено също да атакува. 
Седми рунд
Джошуа стегна защитата си, но и намали атаките. Британецът успя да вкара много добри ляв прав и дясно кроше, които разклатиха Паркър. Джоузеф опита атаки в тялото, но неуспешни. Джошуа продължи с леви прави, които намираха целта. 
Осми рунд
Джошуа продължи с леви прави, а освен това успя да пласира и кроше. Паркър на няколко пъти вече в мача влиза с глава и прави нечисти удари, заради които получава предупреждения от съдията. Двамата си размениха по едно ляво кроше. В края на рунда Джошуа успя да вкара много силни кроше и ъперкът, които разклатиха сериозно Паркър. Последва и точен ляв прав.
Девети рунд
Джошуа натисна мигновенно и успя да вкара ляв прав в главата на Паркър, който вече видимо е изморен и търси клинчове. Джошуа успя да вкара мощен десен ъперкът. Паркър още веднъж бе разклатен и още веднъж влезе с глава към Джошуа. Новозелнадецът опита да отвърне с кроше в края, но не се получи.
Десети рунд
Джошуа вече взема тотално надмощие. По лицето на Паркър има кръв, а Антъни пласира добре своите удари и търси да нокаутира своя съперник. Ляво кроше и десен ъперкът намериха главата на Паркър. Нов ъперкът право в целта от страна на Джошуа, а Паркър заби главата, за да не отнесе и мощно кроше.
Единадесети рунд
Джошуа продължи да пласира своите удари - прав, кроше, ъперкът. Паркър опита да отвърне, но нямаше сили. Британецът пък видя, че има надмощие и продължи с още по-голямо настроение. Ляв прав намери главата на Паркър,а  той бе последван от две десни крошета и Джоузеф изглежда абсолютно безпомощен.  
Дванадесети рунд
Джошуа намери съперника с ляв прав и дясно кроше. Паркър успя да пласира един удар, но той нямаше как да се отрази на Джошуа и на мача. Новозеландецът трябваше да търси нокаут. Джошуа обаче продължи да вкарва своите прави удари и крошета. Британецът действаше интелигентно и не потърси нокаут, а просто остави двубоя да завърши и да спечели със съдийско решение!