София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Дунав победи Монтана с 2:1

Русенци спечелиха гостуването в Ловеч с 2:1

7 годиниФутбол 2 Телевизия Евроком

„Дунав“ победи с 2:1 „Монтана“ в Ловеч в мач от 23-ия кръг на Първа лига. Домакините поведоха с попадение на Стивън Петков в 58-ата минута, но Мирослав Будинов от дузпа в 68-ата и Ндуе Муйеци в 73-ата донесоха успеха за „драконите“.
Гостите започнаха по-добре срещата. Още в 5-ата минута русенският капитан Диян Димов стреля от 20-ина метра, но вратарят Корин Миид спаси. Само 3 минути по-късно и Мирослав Будинов изпробва рефлекса на противниковия страж с изстрел от пряк свободен удар от ръба на наказателното поле, но Миид отново опази вратата си. След това той се наложи да се намесва още на няколко пъти след атаки на Бранимир Костадинов и Будинов.
В 20-ата минута пък броени сантиметри не стигнаха на Бирсент Карагарен да отбележи, след като бе изведен зад гърба на монтанската отбрана. 10 мин. по-късно при почти идентична ситуация пък Миид спаси удар на бързоногото крило отдясно.
В 37-ата минута отново Будинов стреля опасно, след центриране отляво на Бранимир Костадинов, но вратарят на монтанци успя да опази вратата си. До почивката дунавци така и не намериха верния път към гола, въпреки 5 точни удара в рамките на противниковата врата срещу 0 на за съперника.
В началото на втората част гласовитите фенове на гостите напомниха с транспарант, че е крайно време да приключи сагата с ремонта на Градския стадион в Русе и „Дунав“ да заиграе домакинствата си в своя град.
Междувременно „драконите“ продължиха да владят повече топката и да атакуват повече. В 59-ата минута реферът Тихомир Алексов подмина игра с ръка в наказателното поле на домакините при продължителна русенска атака.
За сметка на това обаче „Монтана“ се възползва по най-добрия начин от първия си и единствен изстрел в мача, като Стивън Петков отбеляза за 1:0 в 58-ата мин., броени минути, след като се появи в игра.
Това не отказа дунавци, които обсадиха монтанската врата и Миид бе подложен на същински разстрел.
Така се стигна до 68-ата минута, в която Будинов бе съборен в наказателното поле на домакините и реферът Алексов този път посочи бялата точка. Потърпевшият нападател бе точен от 11-метровия удар и изравни за 1:1.
5 минути по-късно логичният обрат вече бе факт. Той бе изработен от появили се от резервната скамейка футболисти. Атака на Юлиан Ненов отдясно бе последвана от центриране, което намери Ндуе Муйеци и албанският таран не сгреши за 1:2. До края резултатът остана непроменен.
Така „драконите“ постигнаха пореден заслужен успех, който продължава да ги утвърждава в топ 6 на българския футбол. В следващия кръг те приемат отбора на „Локомотив“ Пловдив на 10 март, петък, от 17:30 ч.