София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ГОЛУБОВИЧ: ПЪЛНИЯТ СТАДИОН ЩЕ ПОМАГА САМО 10-15 МИНУТИ

СПОРЕД БИВШИЯ ВРАТАР БЪЛГАРСКИЯТ ШАМПИОН Е ПО-КАЧЕСТВЕН ОТБОР И ИМА ВСИЧКИ ШАНСОВЕ ДА ПРОДЪЛЖИ НАПРЕД, ВЪПРЕКИ РАВЕНСТВОТО 2:2 ОТ ПЪРВАТА СРЕЩА

8 годиниФутбол 1 Телевизия Евроком

Урош Голубович е сред най-популярните имена от Сърбия, играли у нас. Вратарят спечели 4 пъти титлата (2 пъти с Литекс и 2 пъти с Лудогорец), а освен това игра още за Спартак (Варна) и Локомотив (София). Той даде интервю за "7 дни спорт" в навечерието на мача реванш с Цървена звезда в Шампионската лига. Според бившия вратар българският шампион е по-качествен отбор и има всички шансове да продължи напред, въпреки равенството 2:2 от първата среща.
 
Здравейте, Урош, каква е обстановката в Белград преди мача?
- Всички говорят за този мач. Първенството на Сърбия вече започна, но все още не е толкова горещо, не е имало големи дербита, така че спокойно може да се каже, че мачът, който се чака, е този между Звезда и Лудогорец. Аз също го чакам с нетърпение.
Как ще подходи треньорът на Звезда Миодраг Божович за втората среща?
- Мога само да предполагам, не съм толкова наясно. Но Божович е опитен треньор и както в първия мач, предполагам, че и в реванша ще има капани. Не очаквам Звезда да тръгне активно в нападение, по-скоро отборът ще чака на контраатака. Пълният стадион и лудите навиячи обаче ще ги накарат в един момент да тръгнат и напред. Точно тогава трябва играчите на Лудогорец да се възползват от празните пространства и да опитат да вкарат гол.
Гледали ли сте последния мач с Металац?
- Да, бях на стадиона и освен че гледах мача, имах и мои бизнес дела. В този мач от основния отбор играха само вратарят и централният защитник Рендулич. Спокойно мога да кажа, че Звезда би с втория си отбор. Така че трудно могат да се правят изводи от него, освен че този втори отбор на Звезда изглеждаше по-добре от първия мач в първенството, който играха.
Срещу Лудогорец Божович ще прави ли промени в състава в сравнение с първия мач в Разград?
- Лично мое мнение е, че Звезда ще играе със същите единадесет като в България. Най-много да има една промяна, като в игра може да се появи Уго Виейра. Беше изненада, че той не започна в Разград, след като е един от най-силните футболисти в атака.
В Разград защитата беше слабият момент в играта. Може ли да има нова двойка централни защитници?
- Не, и не защото бранителите им са в добра форма. Напротив - и Звезда, и Лудогорец не са в оптималната си форма, което е нормално, тъй като сезонът едва започва. Просто Божович няма голям избор от централни защитници, а от тримата в най- лошо състояние е опитният Лукович, който едва ли ще играе.
Защо се стигна до това 2:2 в първия мач?
- Защото Лудогорец направи много качествено първо полувреме и поведе с доста комфортен резултат. Не знам какво се случи след почивката, нямам информация от кухнята, но сякаш първият гол на Звезда ги извади от ритъм. Отборът загуби контрол над мача и това помогна на гостите да си вкарат положенията. Много добре знаем, че два гола имат огромна стойност на чужд терен. Звезда имаше проблем в защитата и затова получи двата гола. Лудогорец имаше нужда от промяна в средата на терена и в атака. Видя се, че Кешеру е много добър нападател и веднага даде разликата. Ако ме питате мен, той трябва да е титуляр на "Маракана", но все пак решението си е на Георги Дерменджиев.
Може ли да се направи сравнение между крилото на Звезда Катай и Кешеру?
- И двамата са много добри играчи. По принцип Катай си е крило, както знаете, но в Разград Божович го пусна като нападател. Смятам, че именно този ход внесе изненада и се оказа печеливш. Но е много техничен, креативен футболист. За Кешеру вече казах - много добър централен нападател, който умее да вкарва от половин положение.
Къде са проблемните зони в играта на Звезда освен в зашита?
- Вижте, не желая да говоря за тях, защото тук, в Сърбия, веднага ще излезе какво съм казал. Тук, в Белград, вече имаше представители на Лудогорец и съм сигурен, че те знаят в детайли проблемите, а и добрите страни в играта на Цървена звезда.
Пълният стадион или добрият резултат е по-голямото предимство на Звезда?
- Играл съм много мачове пред пълни трибуни. Като бях млад, играх на "Маракана" пред 25-30 хиляди и знам какво е. Това обаче е нож с две остриета. Феновете могат да ти дадат криле, да те поведат към успех в най-критичния момент, но могат и да те натоварят с допълнителни очаквания, а оттам и с напрежение, което да те смаже, ако не си устойчив психически. От опит знам, че пълните трибуни, атмосферата въздействат на играчите първите 10-15 минути. След това при пълна концентрация на футболиста той просто не чува трибуните и влиза в динамиката на мача. Така че врящата "Маракана" може да помогне, но може и да не помогне на Звезда. Нека не забравяме, че Лудогорец е отбор, който не само че е играл пред пълни трибуни и не се стряска от тях, но и е побеждавал в такива мачове. Затова на Звезда никак няма да й е лесно в реванша, дори и с пълен стадион.
Може ли този мач да се сравнява с двата срещу Партизан?
- Не, единственото, което е общо, са държавата и градът. Дано и този мач завърши с успех на Лудогорец, както срещу "гробарите", но това ще е съвсем друг мач. Едно е да се играе на стадиона на Партизан, а съвсем друго е да стъпиш на "Мала Маракана". Тук ще е голяма битка, голямо надлъгване, възможно е да се стигне и до продължения. Но и на двамата треньори им е ясно, че в този мач може нещата да се решат и от един миг на гениално отиграване, но трябва да има и свръх сила в играчите, вяра в успеха, характер. Мачът може да се реши дори не и от тактическите схеми и дисциплината, а от емоция. Нека не забравяме, че все пак става въпрос и за гореща балканска кръв.
Какви са очакванията на всички в Сърбия преди реванша?
- Очакват труден мач. Да, искат Звезда да играе в Шампионска лига, освен всичко клубът ще спечели и доста пари, ако влезе в Лигата, но никой - нито шефовете, нито играчите, а дори и феновете, не очаква лесен успех над българския шампион. Има умерен оптимизъм и предпазливост. Което говори за уважение към противника, а и за това, че са наясно със собствените си възможности и потенциал. Божович е изключително добър и хитър треньор, който знае цената на този мач. Срещу Звезда излиза поне за мен по-качествен състав като индивидуални футболисти, но дали това качество ще се превърне в постигната цел, а именно класиране в следващата фаза, ще се види във вторник. Пожелавам на Лудогорец да се класира в Шампионска лига. Не успях да гледам мача в Разград, но сега със сигурност ще съм на реванша.