София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Хърватия на 1/4-финал срещу Русия 

"Шахматистите" отстраниха "червения динамит" в Нижни Новгород

6 годиниФутбол 6 Телевизия Евроком

Хърватия елиминира драматично Дания с 3:2 след изпълнение на дузпи и се класира за 1/4-финалите на световното първенство, където ще срещне домакина Русия, отстранил по-рано Испания също след рулетката на ударите от бялата точка. В редовното време и продълженията мачът в Нижни Новгород завърши 1:1.
Началото бе вихрено с два бързи гола – по един във всяка врата. Само 58 секунди след първия съдийски сигнал Йонас Кнудсен изпълни тъч и прати топката в наказателното поле на хърватите, където Матиас Йоргенсен бе най-съобразителен и вкара за 0:1 след неубедителна намеса и на вратаря Субашич. "Шахматистите" отвърнаха светкавично на удара и изравниха в 4-ата минута, когато при центриране отдясно защитниците на Дания не успяха да изчистят топката, която стигна до Марио Манджукич и той отблизо я прати във вратата за 1:1.
Последваха спокойни минути, за да се стигне до 20-ата, в която Марио Манджукич падна в наказателното поле на датчаните след съприкосновение с Кнудсен, но съдията Питана не посочи бялата точка. Седем минути по-късно Мартин Брайтуайт бе изведен зад хърватската отбрана и можеше да се разпише след удар от движение, но Субашич спаси. След по-малко от още 180 секунди Каспер Шмайхел отрази два последователни удара на футболисти на Хърватия, а при третия топката излезе в аут.
В 42-ата минута датчаните удариха греда. Ериксен центрира и топката се удари в сглобката, след което излезе в аут, а до почивката не се случи нищо интригуващо.
Втората част бе далеч по-спокойна и без много голови положения пред двете врати. В 56-ата минута след грешка на Иван Стринич се откри страхотна възможност за Мартин Брайтуайт в наказателното поле, но той шутира твърде неточно в аут. В 65-ата минута Лука Модрич центрира от корнер, Корнелиус изчисти топката, но след това пред Ребич се разкри шанс и кълбото рикошира в крака на Юсуф Поулсен, а Шмайхел излезе и боксира. Последваха слаби удари на Николай Йоргенсен и Анте Ребич. В 87-ата минута пред хърватите се разкри страхотен шанс, но след удар на Модрич от границата на наказателното поле и рикошет топката излезе в корнер. В добавеното време далечен удар на Иван Ракитич прати топката покрай вратата, а след това същото стои и датчанинът Брайтуайт.
Датчаните започнаха по-активно продълженията и тормозеха съперника с изпълнение на дълги тъчове на Кнудсен в наказателното поле. Постепенно и "шахматистите" погледнаха в атака, а в края на първото продължение се наложи на Шмайхел да избива в корнер след опит за подаване на Крамарич и рикошет. В началото на вторите 15 минути от продълженията появилият се току що в игра Пионе Систо опита фалцов удар и топката премина опасно покрай вратата.
В 114-ата минута Анте Ребич излезе сам срещу Шмайхел, преодоля го, но притичалият Матиас Йоргенсен нго фаулира и последва дузпа. Последва кошмарно изпълнение на Лука Модрич, който шутира слабо, а Каспер Шмайхел улови ъгъла и хвана топката. Така се стигна до изпълнение на дузпи.