София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Хърватия победи Нигерия с 2:0

"Шахматистите" сразиха Нигерия в мача им от група "D"

6 годиниФутбол 1 Телевизия Евроком

Хърватия срази Нигерия с 2:0 в първия и за двата тима мач група „D“ на световното първенство по футбол в Русия. По-рано през деня Аржентина и Исландия завършиха 1:1 в другата среща от групата.
Хърватите имаха инициативата през първата част по отношение владеенето на топката, но рядко застрашаваха противниковата врата. Нигерийците се опитваха да задържат по-често топката в центъра на терена.
В 32-ата минута Лука Модрич центрира от корнер, Манджукич отклони топката с глава и тя се отклони в крака на Етебо, за да влети във вратата за 1:0. След автогола на „суперорлите“ играчите на Златко Далич продължиха да контролират нещата на терена. Въпреки това африканците можеха да изравнят в края на полувремето. Виктор Моузес центрира от фаул и топката стигна до Иуоби, чийто удар обаче бе блокиран.
След почивката нигерийците изпълниха три поредни корнера, но не сътвориха никаква опасност пред хърватската врата. В 59-ата минута Одион Игало шутира право в ръцете на вратаря Субашич.
В 70-ата минута Еконг прегърна с двете си ръце Манджукич в наказателното поле при центриране от корнер и последва дузпа, която две минути по-късно Лука Модрич реализира, удвоявайки преднина на хърватите. До края на мача „шахматистите“ се бранеха умело и не позволиха на „суперорлите“ да създадат опасни положения поне за почетен гол. В добавеното време влезлият като резерва Ковачич излезе сам срещу нигерийския страж и пропусна да направи победата на хърватите класическа.