София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

"Истината за Левски" от Георги Иванов - Гонзо

Георги Иванов гостува в Дискусионен клуб Седмиците

5 годиниФутбол 2 Телевизия Евроком

Водещ: Мисля, че ти си олицетворението на българския футбол, Ти, Бербатов, хора като вас. Как се постига това нещо?

Гонзо: С много труд. В крайна сметка всеки един трябва да знае, че нищо не се дава даром. Аз вече съм забравил, че съм играл футбол, минали са 10 години от както съм се отказал. В крайна сметка младото поколение е доста различно и има много пропуски. За нас едно време беше гордост да спортуваме, а сега всички играят на плейстейшъни и електронни игри и само с час и половина тренировки няма да стане. 

Водещ: Това ли е причината според теб да не се раждат такива футболисти?

Гонзо: Смятам, че има български таланти до 16 годишна възраст, наскоро бях на един турнир в Панагюрище, на който видях доста талантливи момчета. Даже се изненадах приятно, но някъде се губи нишката между детски и юношески футбол. Вече децата нямат този характер, защото в крайна сметка и родителите трябва да възпитават своите деца. Прекалено много им създаваме комфорт и може би от там се случват нещата - не могат да се преборят с проблемите. Показателно е големите футболисти, които играят в големи първенства. Скоро четох интервю на Роналдо в което той казва, че трябва да знаеш как да се храниш, как да спиш и да тренираш до пълно изтощение, за да може да постигаш дадени резултати.

Водещ: Как ти винаги успяваше да вкараш гол, винаги успяваше да измъкнеш Левски в трудна ситуация?

Гонзо: Това всичко е характер, в крайна сметка много пъти човек се ражда лидер, хората и съотборниците го припознават като лидер. Ще излезе, че малко се хваля, но Левски в последните 20 години е ставал 6 пъти шампион, само когато аз съм бил в отбора. Левски дълги години не може да намери своя лидер, в тежките моменти да поведе отбора. Към днешно време Левски има прекалено много чужденци, които нямат принадлежност към отбора. От 30 мача имахме 1 загуба и 3 равни, и като загубихме при нас беше трагедия, и при нас всеки искаше да побеждава. Когато си готов на всичко за победата, тогава и ще имаш резултати. Аз не съм против чужденците, но ако има чужденци трябва да се намерят класни. По мое време имаше чужденци, но винаги сме търсели баланса. Тази година пак ще бъде нулева. Ще почват да правят пак наново. Пожелавам на Левски да си намери пътя. 

Водещ: Люпко Петрович каза: "Гонзо ме докара във Левски, обаче той реши да напусне отбора, Аз му се молех да остане, но нямаше вече кой да ми помогне за това останах сам." 

Гонзо: Аз не съм напуснал заради Люпко Петрович. Не ми харесваха нещата, които се случваха в управителния съвет и за това смятах, че нямам повече място в този отбор. Човек трябва да има достойнство и да си тръгнеш. Аз мога да си тръгна отвсякъде, където не съм съгласен с нещо. 

Водещ: Причината Левски да няма титла в момента са компромисите - така ли е?

Гонзо: Когато ставаше върпос за юношите, последните години когато Стойчо Стоев беше треньор наложихме много юноши - Божидар Краев,близнаците Цоневи, Мисяк, Орачев, Диян Иванов. В крайна сметка Левски ги изпусна с лека ръка. Слушам,че сме изпуснали близнаците по мое време, когато аз бях начело. Ние им предложихме 4 хил. лв заплата, не може за българските играчи да даваме 1/3 по-малко отколкото се дава на чужденците, ако Левски тогава беше запазил тези 7-8 юноши, сега щеше да има един стабилен гръбнак и проблемите щяха да са по-малко. 

Следва продължение........