София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Италия надви Албания с 2:0

Италия би Албания в мач №1000 на Буфон

7 годиниФутбол 1 Телевизия Евроком

Италия победи Албания с 2:0 в световна квалификация от група G. Мачът беше скандално прекъснат заради изцепките на албанските фенове, които спряха мача за десетина минути в началото на втората част с канонада от бомбички и факли, която обви стадиона в гъста задушлива мъгла. Даниеле де Роси откри от дузпа, а Чиро Имобиле реши всичко с глава.
Вечерта в Палермо обаче беше по-специална за един човек и велик вратар. Джанлуиджи Буфон счупи рекорда за най-много мачове за национален отбор в европейския футбол в своя мач №1000 във великата си кариера.Вратарят на Ювентус изведе „скуадра адзура” с капитанската лента и записа 168-ия си мач за националния отбор. Така той подобри рекорда на своя приятел Икер Касияс и латвийския халф Виталийс Астафиевс, които имат по 167.Буфон вече дели пето място във вечната ранглиста по мачове за националните отбори с еквадорския защитник Иван Уртадо. Световният рекорд е на египтянина Ахмед Хасан, изиграл 184 мача за „фараоните”.39-годишният Буфон дебютира за Италия едва 19-годишен срещу Русия през октомври 1997-а и пази вратата на страната на осем големи форума, като стана световен шампион през 2006 година в Германия.
"Скуадрата" започна агресивно и поведе още в 12-ата минута. Звездата на Торино Андреа Белоти беше задържан с ръце в наказателното поле от халфа на Бари Миген Баша и съдията посочи „бялата точка“. Това се случи точно пред албанската агитка и опитният Даниеле де Роси спокойно изчака феновете на гостите да хвърлят две факли в наказателното поле, както и бомбичка точно преди да стреля, но не трепна и отбеляза 20-ия си гол за Италия. По този начин идолът на Рома се изкачи на 12-о място сред голмайсторите в националния отбор. Толкова попадения има и легендата Паоло Роси.
След почивката се случиха и опасни инциденти. Албанските фенове вече бяха предупредени преди почивката, но започнаха истинска канонада с бомбички и факли и съдията Славко Винчич от Словения нямаше друг избор, освен да спре мача докато атмосферата се успокои.Според италианските медии, димка е ударила и стюард на стадиона, който е бил откаран в болница.В 71-ата минута Инсиние би в стената от пряк свободен удар, но при продължението на атаката Дзапакоста центрира отдясно, Белоти беше в засада, но остана под топката, а зад него Имобиле насочи с глава в далечната греда и оттам в мрежата за крайното 2:0.