София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Кобрата: Всички ме отписват?! Аз няма какво да губя

Сблъсъкът беше уговорен в последния момент и на двамата боксьори почти не им остана време да се подготвят за него

7 годиниДруги 6 Телевизия Евроком

Претендентът за световната титла в тежка категория Кубрат Пулев води усилена подготовка за двубоя с шампиона Антъни Джошуа, който ще се състои на 28 октомври в Кардиф. Сблъсъкът беше уговорен в последния момент и на двамата боксьори почти не им остана време да се подготвят за него. И докато британецът все пак поддържаше форма в очакване на реванш от Владимир Кличко, Кобрата призна пред Novsport.com, че не е тренирал много преди да разбере, че мениджърите му, без да се допитат до него, са решили да го хвърлят в дълбоките води и то без да му дадат достатъчно време за подготовка. Кубрат обаче прие предизвикателството и започна здрава работа. Пулев вярва, че след почти 6 седмици ще е във върховата си форма и ще покаже на какво е способен. Той разкри и че разчита много на българската публика, която на мача с Владимир Кличко за малко не събори залата с мощната си подкрепа, въпреки скандала, който сътвориха британците с продажбата на билети за страната ни. Как върви подготовката на Пулев за така важния двубой, какво плаши щаба на Джошуа, защо Кобрата все още няма договор за мача и дали всъщност е аутсайдер, както сочат всички букмейкъри?  
- Как върви подготовката ти?
- Супер, подготвям се и вярвам, че въпреки краткото време, ще бъда в топ форма за мача с Антъни Джошуа.
 
- Имаше ли някакво усещане, че мениджърите ти могат набързо да ти спретнат мач за световната титла? Подготвяше ли се предварително?
- Не, нямах усещане, че могат да ми спретнат такъв двубой, защото това не е просто някаква среща, а мач за световна титла с един от най-добрите боксьори в света. Така че въобще не съм имал усещане, че може да се направи нещо бързичко. През цялото време всички от моя тим знаеха аз къде съм и са били наясно, че не тренирам. Просто се чакаше Владимир Кличко да реши дали ще приеме реванш или не. Но няма значение това.
 
- Вече се знае, че имаш спарингпартньори. От кога обаче започваш тренировките с тях?
- Има спаринг партньори, да. Мисля, че от тази седмица започваме тренировки заедно. Тези момчета са същите като Джошу – височина, качества, а освен това двама от тях не са просто спарингпартньори, които идват просто да си вземат парите, а се подготвят за свои мачове. Така че това е най-доброто.     
 
- След тези неразбирателства между теб и твоите мениджъри, имаш ли им доверие, че ще защитават интересите ти и няма да допуснат от щаба на Джошуа да ти въртят номера, каквато беше ситуацията преди мача с Кличко?
 Имам им доверие, но разчитам повече на себе си, на опита, който вече имам. В крайна сметка това си е битка на ринга и извън него.
- Да, но преди мача ти с Кличко, твоите мениджъри не успяха да спрат номерата от щаба му и накрая той смени ринга, ръкавиците и т.н...
- Ами тогава те организираха мача, те спечелиха търга и за това си нагаждаха нещата по най-добрия начин за тях. Не можеше да сложат нещо, което не е в тяхна полза. 
 
- Сега пък щабът на Джошуа организира двубоя за титлата...
- Да, така е. Практически моя клуб Зауерланд се е разбрал с тях и са се договорили малко без мен, но са свършили тази работа. Сега предстои мениджърите ми да подпишат договор за мача с мен за двубоя.
 
- Ти още нямаш договор за мача?
- Не сме го подписали все още. Разговарях с тях, разбрахме се горе долу кой какви условия има и чакам да подпишем. Може би ще е тази седмица.
 
 -Като чели вече започнаха „ударите под кръста”. Визирам скандала с билетите.
- Аз не ги мисля като удари под кръста. За мен това са нормални неща, очаквам ги и не ме учудват кой знае колко. В бокса е важно кой организира срещата. От щаба на Джошуа обаче определено се притесняват от моята публика, защото видяха какво беше на мача с Кличко. Обстановката беше фантастична, подкрепата за мен беше невероятна, толкова емоционално, толкова заредена с енергия и сила. С такова чудо много малко хора в света могат да се похвалят. Това като цяло е огромен гръб за един спортист, дава ти страшна сила. И именно заради това този път се опитват да ограничат нещата. Но пак не успяха много да се справят. Доста българи ще дойдат в Кардиф, изключително много.
 
- Има ли хора, които ти пишат с молба за билети във фейсбук например?
- Има, разбира се. Но за съжаление не мога да прочета всичко във фейсбук, защото нямам това време. По принцип не мога много да променя нещата с билетите. 
 
- Къде ще се готвиш за мача?
- В Германия, в базата на отбора.
 
- Притеснява ли те това, че Джошуа е по-млад, по-бърз от теб?
- За по-малд не мога да оспорвам, но не знам кой го смята за по-бърз. Аз не мисля така. Къде точно е по-бърз – на стадиона ли, къде? Не е лошо, че е по-млад, но за тежката категория аз съм в едни златни години в момента. Мисля, че съм точно в най-силните си години. Тежката категория се развива след 30 г., тогава боксьорите „узряват”. Така че смятам, че съм в един супер период и се чувствам така.
 
- Кое е най-опасното оръжие на Джошуа, от което най-много трябва да се пазиш?
- Не мога да кажа, че има най-опасно. Това е бокс и се играе на удари. Всеки може да е решаващ. Именно заради това много пъти в бокса нещата не могат да се прогнозират, както в останалите спортове. Ако трябва да направя някакво сравнение – в бокса през цялото време важи „златен гол”. Така излиза, защото във всеки един момент мача може да бъде прекратен с един единствен удар. Особено в моята категория. 
 
- Букмейкърите, а и доста специалисти, те отписват за мача срещу Джошуа...
- Няма лошо. Аз се радвам. Защото когато всички те отписват, значи нямаш какво да губиш. Каквото и да направиш все ще е добре. Ако не успея да направя нищо, поне няма да изненадам публиката с нещо лошо, след като очакванията са такива. Така че най-хубаво е, когато човек няма какво да губи. По-освободен е.
 
- След мача ти с Кличко каза, че защитата ти е куцала. От тогава до сега успя ли да промениш това?
- Тогава не само защитата, а и стратегията като цяло беше малко зле. Бяхме малко по-зелени, по-неопитни, по-самонадеяни и прекалено храбри. Но смятам, че вече съм обмислил нещата, поработил съм върху някои детайли и мисля, че вече гледам по друг начин, на друго ниво.
 
- Сега по-спокоен, по уверен ли си, отколкото преди мача с Кличко?
- Аз и сега, и тогава бях спокоен. Нито съм напрегнат, нито нищо. Дори сега се опитвам така да си настроя психиката, че да имам малко притеснение, да има стръв, за да мога да оценя това, което се случва. Защото по принцип аз съм спокоен, доста хладнокръвен човек.
 
- Някаква промяна в хранителния режим ще направиш ли? На какви храни ще наблегнеш?
- Като цяло гледам да подобрявам всеки един аспект. Нямам нещо по-специално, се избягва хляб, мазните неща, пържените и т.н. Наблягам на протеините в храната.
 
- Преди мача ти с Кличко имаше много допинг проверки. Сега как стоят нещата?
- За сега няма такива. Но аз винаги съм казвал, че тези неща не ме притесняват. Много боксьори употребяват забранени неща, особено когато нямат време за подготовка. Но аз съм чист.