София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

КРАСИМИР БАЛЪКОВ:ВРЕМЕ Е ЕТЪР ДА ТРЪГНЕ КРАЧКА ПО КРАЧКА НАПРЕД

МОЯТА ЦЕЛ И ЗАДАЧА Е ДЪЛГОСРОЧНО СТРУКТУРИРАНЕ НА КЛУБА, ТАКЪВ РАЗГОВОР ИМАХ С КМЕТА ДАНИЕЛ ПАНОВ И ПРЕЗИДЕНТА НА ЕТЪР АЛЕКСАНДЪР НАНКОВ

8 годиниФутбол 5 Телевизия Евроком

На последното Общо събрание на Етър . Търново една от легендите на великотърновския и родния футбол Красимир Балъков заедно с Цанко Цветанов бяха избрани за членове на клубната управа. Балъков бе в старата столица, където имаше среща с кмета Даниел Панов, а после разговаря и с футболистите на тима, за да им пожелае успех преди старта на първенството.
- Какво ви накара да приемете поканата за влизане в клубната управа?
- Моята цел и задача е дългосрочно структуриране на клуба, такъв разговор имах с кмета Даниел Панов и президента на Етър Александър Нанков. В началото на разговорите сме да се направи една визия, чрез която след десет години тук нещата да са коренно различни. Това изисква много ангажименти и разбиране от всяка една страна. Това ми е основната задача, след като съм влязъл в Управителния съвет.
Ежедневната работа не е толкова в моето полезрение, тъй като не съм приключил с треньорската дейност. Има си хора, които отговарят за оперативната работа. Там обаче мога да давам съвети и мнение. По-важно е как ще изглежда Етър като структура и концепция, включително и спортно-техническа, в следващите десет години.
За наше голямо щастие имаме само един клуб, нямаме разделение, говорил съм и с председателя на фенклуба. Идеята е обединение и бавно, но славно да се върви напред и да се търсят начини за развитие на инфраструктурата. За една нова спортна база, за която трябва да се намери начинът на финансиране. Разбира се, всичко с участието и съдействието на Община Велико Търново и кмета Даниел Панов.
- Той прояви ли пълно разбиране и ангажираност, тъй като Етър не е общински клуб?
- По документи Етър не е общински клуб, но не може да съществува без Общината. Ние нямаме тук хора като в Разград и ЦСКА да се ангажира по такъв мащабен начин, че всичко да стане от днес за утре. Тогава единственият път е обединение на всички хора и институции, които милеят за великотърновския футбол и дългосрочна концепция както за инфраструктурата, така и спортно-технически. От първия ни разговор мога да кажа, че г-н Панов е много позитивно настроен. В края на септември ще се прибера отново в България, вече сме си определили няколко дати – искам да го разведа и да добие пълна представа за какво става въпрос. Кметът трябва да бъде вътре в нещата. Аз съм с много добри чувства към Етър. Велико Търново ме е създал като футболист и затова поех този ангажимент. Надявам се нещата наистина да се случат.
- Ще имате ли време да гледате някой от първите мачове на етърци?
- За съжаление до средата на септември няма да мога да гледам мачовете, защото имам някои лични ангажименти, но от края на септември вече ще имам възможност да гледам доста срещи. Аз така или иначе следя българското първенство. След като съм поел ангажимент, искам да имам поглед и върху спортната страна. Получавам и пълна информация от президента Александър Нанков и знам какво се случва.
- Какво казахте на футболистите?
- Пожелах им успех. Да се трудат, да бъдат професионалисти и да си слушат ръководителите. Да дават всичко от себе си, а времето ще покаже. Надявам се да защитават с чест и гордост името на великотърновския футбол, защото Етър е клуб с традиции, който дълги години се бори със себе си и с начина на рестарт. Мисля, че е дошло времето да се тръгне крачка по крачка напред и да се гради нещо ново.
- Кога да очакваме новини за вашата треньорска кариера?
- Както казах, имам други ангажименти и евентуално от зимата... В треньорския занаят всичко е възможно, аз съм отворен за всичко, но плановете ми са до зимата да отделя внимание на бизнеса си. Но съм във футбола и когато дойде моментът, винаги съм готов да реализирам себе си с отбора, с който подпиша.