София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Левски победи ЦСКА с 1:0

Футболистите на "сините" и "червените" се спречкаха в края на дербито

6 годиниФутбол 6 Телевизия Евроком

Левски съумя да надхитри ЦСКА и да измъкне успеха с 1:0 в първото издание на Вечното дерби за сезон 2018/2019. Победата за тима на Славиша Стоянович дойде след автогол на Витаутас Черниаускас в 30-ата минута. При мощен изстрел на Габриел Обертан топката срещна лявата греда на вратата на ЦСКА, след което се отби в гърба на стража на "червените" и влетя в мрежата му. Това се оказа достатъчно за "сините" да зарадват верните си привърженици с победата над вечния съперник и да поведат в класирането.
След осмата победа от началото на първенството Левски събра 25 точки и е едноличен лидер. ЦСКА остава с 22 в актива си на второто място. Третият Лудогорец има 20 преди домакинството на Черно море (от 20:00 часа днес).
"Сините" и "червените" водиха люта битка на "Васил Левски", в която обаче липсваха чистите голови ситуации. Всъщност опасните ситуации пред Витаутас Черниаускас и Мартин Полачек бяха само няколко. Левскарите обаче съумяха да надхитрят "армейците" и най-вече да ги неутрализират с прецизни действия в защита. Стълбовете в отбраната Давид Яблонски и Холмар Ейолфсон бяха безпогрешни, подкрепяни успешно от капитана Иван Горанов и Милош Цветкович, което се оказа ключов момент в мача. В същото време пък Ангел Лясков беше колеблив, като именно след негова грешка при изнасянето на топката последва изстрела на Обертан, довел до попадението във вратата на ЦСКА.
По веднъж двата отбора изразиха претенции за дузпа, но съдията Ивайло Стоянов оставаше безмълвен. В 52-ата минута топката срещна ръката на Горанов в наказателното поле на Левски след удар на Тиаго Родригес и "червените" с право настояваха за дузпа, но не я получиха. Секунди след това и "сините" имаха претенции. Жерсон Кабрал падна в наказателното поле на ЦСКА в опит да пробие между Малинов и Бодуров. И при тази ситуация реферът остана безмълвен.В края на мача футболистите на двата отбора се сдърпаха и се наложи прекъсването на играта за около две минути. Мелето се заформи след спречкване между Горанов и Жанио Бикел. В крайна сметка Ивайло Стоянов укроти играчите и даде жълти картони на капитана на "сините" и на Хали Тиам, както и на Десподов.Националът, както и колегата му в атаката на ЦСКА Мауридес не оправдаха очакванията, като бяха безпомощни срещу бранителите в синьо.Треньорът на символичния домакин Нестор Ел Маесто предприе три промени в стартовите единадесет в сравнение с успеха над Ботев (Враца) миналия кръг (2:0). Стивън Перейра, Жанио Бикел и Али Соу днес останаха на пейката, а на тяхно място започнаха Борис Сукулич, Кристиян Малинов и Мауридес. На вратата отново беше Витаутас Черниаускас, а пред него в защита - Сукулич, Божидар Чорбаджийски, Николай Бодуров и Ангел Лясков. Опорните халфове - Кристиян Малинов и Рубен Пинто, докато Кирил Десподов, Тиаго Родригес и Едвин Джеси подпомагаха тарана Мауридес.
Треньорът на Левски Славиша Стоянович пък смени двама от титулярите си от успеха с 4:1 над Витоша (Бистирца) преди седмица. Тиам се завърна след наказание, като на пейката остана Белмонт, а Холмар Ейолфсон смени Аймен Белаид в центъра на защитата. Мартин Полачек беше на вратата, въпреки нестабилните си изяви в последните мачове. Милош Цветкович, Давид Яблонски, Ейолфсон и Иван Горанов са в защита. Тиам и Давиде Мариани са опорните полузащитници. Тримата най-добри футболисти на отбора Габриел Обертан, Жерсон Кабрал и Паулиньо отново действат зад голмайстора в Първа лига Станислав Костов.