София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Левски стартира в Европа с цел да спре черната серия

Левски ще търси победата днес

6 годиниФутбол 4 Телевизия Евроком

Отборът на Левски дава старта на българското участие в евротурнирите за сезон 2018/2019 година. "Сините" гостуват в Лихтенщайн на Вадуц в мач от първия предварителен кръг на Лига Европа. Двубоят стартира в 18:45 часа, а столичани за първи път срещат тим от малката държава в Централна Европа. 

Наставникът на столичани Делио Роси дебютира в турнирите начело с 26-кратните шампиони. Той демонстрира голям ентусиазъм преди срещата, която дава допълнителна мотивация и на феновете на отбора, според самия специалист. Бившият треньор на Лацио беше впечатлен от изпращането на левскарите на летището в София, където три шала на отбора бяха вързани за самолета, а в чартърния полет футболистите бяха посрещнати с химна на Левски.

Българският тим е фаворит на карта срещу носителя на купата на Лихтенщайн, който през миналия сезон се подвизаваше във втора дивизия на Швейцария - "Чалъндж лига", където завърши на четвърто място с актив от 59 точки, изоставайки на 26 точки от победителя - Ньошател Ксамакс. 

"Трябва да го покажем на терена, че сме фаворити. Аржентина, Испания, Германия и Португалия също бяха фаворити на Мондиала, но видяхте какво стана. Тимът на Вадуц играе 4-3-3, като имат бързи крила, но всичко си зависи от нас. Сменили са доста играчи това лято, но с този отбор е работено сериозно и се защитават и атакуват много компактно", коментира Роси, който добави:"Нямам търпение да видя как ще се представят моите играчи".

Треньорът отказа да коментира състава, но той изглежда ясен предвид пристигналата в Лихтенщайн група от 20 футболисти.

Капитанът Божидар Митрев отново ще бъде на вратата. Милош Цветкович, Давид Яблонски, Аймен Белаид и Иван Горанов ще действат в защита, а новото попълнение Давиде Мариани, който има два гола в кариерата си срещу Вадуц, Жорди Гомес и Кали Тиам ще бъдат халфовете в схемата 4-3-3, докато Габриел Обертан, Жерсон Кабрал ще атакуват по крилата, а Сержиу Буш ще води атаката. Румънецът вече има гол в Европа за Левски, след като се разписа преди година срещу Хайдук във втория предварителен кръг.

Българите се надяват и тази година да играят в него, където биха срещнали победителя от двойката КИ Клаксвик (Фарьорските острови) - Жалгирис Вилнюс (Литва).

Преди това "сините" обаче трябва да минат през Вадуц, който последните пет години има 20 мача в евротурнирите, докато Левски едва осем, като четири бяха миналата година. Освен това българите имат само един преодолян съперник в този период - Сутиетска (Черна гора) преди 12 месеца, като именно срещу него е и единствената победа зад граница през последните пет сезона (б.а. 1 победа, 4 равни, 3 загуби). Единственият професионален отбор от Лихтенщайн пък има за същия период 10 победи, шест равенства и четири загуби, които са помогнали да бъдат отстрани пет клуба.

Освен това Левски няма победа далеч от София в Европа от юли 2010 година, когато с два гола на Гара Дембеле спечели с 2:0 срещу Дъндолк, в мач от втория предварителен кръг на ЛЕ. Сега момчетата на Роси ще се опитат да спрат серията от 11 поредни двубоя (б.а. 4 равенства и 7 загуби, пораженията са записани в последните девет двубоя) без победа в евротурнирите далеч от България.

Сблъсъкът е много важен да Левски, който след разочароващата загуба на финала за Купата на България, дължи на своите фенове най-малко няколко мача през това лято в Европа. Митрев и компания трябва да бъдат много концентрирани, тъй като победата над Вадуц не би направила впечатление на никой, но издънка срещу този съпреник, може да бъде катастрофална за амбициите на "сините" да имат по-добър сезон от предходните два.

Срещата-реванш е на 17 юли на "Георги Аспарухов".

ВАДУЦ - 
ЛЕВСКИ

Вероятни състави:

ВАДУЦ (4-2-3-1): Хирцел, Фон Нидерхаузерн, Пулич, Вайзер, Гьопел, Люхингел, Гаич, Тадич, Досу, Бабич, Колибали.
ЛЕВСКИ (4-3-3): Божидар Митрев, Милош Цветкович, Давид Яблонски, Аймен Белаид, Иван Горанв, Давиде Мариани, Жорди Гомес, Кали Тиам, Габриел Обертан, Жерсон Кабрал, Сержиу Буш
Резерви: Мартин Полачек, Антън Белмонт, Ивайло Найденов, Деян Иванов, Станислав Костов, Станислав Иванов, Илия Димитров
СЪДИЯ: Фран Йович (Хърватия)