София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ливърпул на финал срещу Реал

Мърсисайдци загубиха на "Олимпико" в зрелище с 6 гола и ще спорят за трофея

6 годиниФутбол 1 Телевизия Евроком


Рома обърна и надви гостуващия Ливърпул с 4:2 на "Олимпико" в реванша им от полуфиналите на Шампионската лига и не успя да заличи пасива си от три гола, както го бе направил срещу Барселона на четвъртфиналите. Мърсисайдци бяха спечелили с 5:2 в първата среща и с общ резултат 7:6 се класираха за финала в украинската столица Киев. Играчите на Юрген Клоп ще се опитат да детронират носителя на трофея от последните две години Реал, който елиминира Байерн след 2:1 в Мюнхен и 2:2 в Мадрид и ще играе трети пореден финал в надпреварата.
„Вълците“ се надяваха на ново чудо и победа с три гола разлика след онова 3:0 срещу Барселона на четвъртфиналите, когато елиминираха каталунците след 1:4 в първата среща. Италианският тим започнаха много активно, като още в първата минута Един Джеко отправи удар с глава, но не намери целта. Няколко минути след това и Алесандро Флоренци шутира неточно. Ливърпул отвърна с бърза контраатака и атомното трио в атака избухна. Роберто Фирмино изведе Садио Мане (9) и сенегалецът преодоля бразилския страж Алисон за 0:1.
„Джалоросите“ сравнително бързо изравниха и с малко късмет. В 15-ата минута Ел Шаарави центрира топката пред вратата на Лорис Кариус, а защитникът Деян Ловрен се опита да изчисти и прати топката в главата на Джеймс Милнър, а след това тя влетя в мрежата – 1:1.
Темпото на игра беше високо и атаките към двете врати се редуваха една след друга, като топката почти не се задържаше в средата на терена. В 25-ата минута Алисон спаси, но последвалия корнер Джорджинио Вайналдул (25) се разписа с глава и даде нова преднина на гостите за 1:2. Десет минути след това Ел Шаарави можеше да изравни, но страничната греда спаси гостите.
Пет минути преди почивката Мане получи добър шанс след пас на Салах, но не шутира директно към вратата, а реши да подава с пета и сгреши.
Домакините натиснаха в началото на втората част и в 49-ата минута Един Джеко беше повален в наказателното поле от вратаря Алисон, но съдията отсъди засада на босненеца. Малко след това „вълците“ изравниха, след като Ел Шаарауи проби отдясно, Кариус изби удара му, но Един Джеко (52) направи добавка за 2:2.
След час игра Рома беше близо до обрат, след като резервата Юндер беше изведен зад отбраната на Ливърпул и все пак не успя да шутира. Малко след това Александър-Арнолд игра с ръка, заставайки на пътя на топката след удар отблизо на Ел Шаарави от близка дистанция, но не последва дузпа.
Домакините продължиха да търсят обрата и успяха да го постигнат в самия край. Раджа Наинголан (86) със силен удар от далечна дистанция се разписа за 3:2, след като топката се удари и в лявата греда. В последните секунди от добавеното време словенският съдия Дамир Скомина отсъди дузпа за „вълците“ и Раджа Наинголан (90+3-дузпа) вкара за 4:2. Време за нещо повече обаче нямаше и Ливърпул се класира за финала в Киев срещу Реал.