София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Лудогорец победи Крусейдърс  с 2:0

Българският шампион елиминира Крусейдърс с общ резултат 9:0 и среща унгарци в следващия кръг

6 годиниФутбол 7 Телевизия Евроком

Лудогорец спечели с 2:0 при визитата си на северноирландския първенец Крусейдърс в реванша от първия квалификационен кръг на Шампионската лига и с общ резултат 9:0 се класира за следващата фаза на най-престижния европейски клубен турнир. Автогол на Родни Брауин в 11-ата минута и красиво попадение на Якуб Швиерчок (64) донесоха победата на българския шампион в Белфаст. Следващият съперник на „орлите“ е унгарския първенец Видеотон, елиминирал Дюделанж от Люксембург с общ резултат 3:2.
Клаудиу Кешеру и Густаво Кампаняро пропусаха тази среща, като румънецът не игра заради проблеми с дясното коляно. Българският шампион имаше тотален контрол върху събитията на терена през първата част, в която домакините не застрашиха нито веднъж сериозно вратата на Хорхе Броун.
Още в 11-ата минута Лудогорец поведе, след като Швиерчок опита дълго подаване към Джоди Лукоки, а в опита си да го пресече левият защитник Родни Браун си вкара ефектен автогол. По-малко от минута след това Жоао Пауло можеше да удвои аванса на „орлите“, но топката срещна гредата.
До края на първата част с пропуски от футболистите на Пауло Аутуори се отчетоха Швиерчок и Георги Терзиев. Крусейдърс направи принудителна смяна в 32-ата минута, а появилият се в игра Кушли отправи неточен удар малко след това. Четири минути след това Сисиньо загуби топката в наказателното поле на противника и се блъсна във футболист на Крусейдърс, искайки дузпа, но не получи такава.
След почивката картината на терена не се промени особено. „Орлите“ доминираха, а северноирландците рядко атакуваха и само веднъж успяха да затруднят Хорхе Броун. В 49-ата минута Марселиньо и Джоди Лукоки имаха шанс да се разпишат, но след карамболи домакините изчистиха топката. Шест минути по-късно след изпълнението на корнер Форсайт игра с глава и прати топката в напречната греда, след което тя излезе в аут.
В 61-ата минута футболист на домакините отново прати кълбото в собствената си врата, но този път нямаше попадение за Лудогорец, тъй като преди това бе отсъдена засада. Четири минути след това все пак българският първенец удвои преднината си след страхотен удар на Якуб Швиерчок от дъгата пред наказателното поле. Бившият футболист на Литекс и ЦСКА Антон Недялков влиза в игра на мястото на Натанаел в 71-ата минута и направи официален дебют за Лудогорец. Секунди по-късно Швиерчок пропуска от изгодна позиция да се разпише, а в ответната атака Хорхе Броун направи първо спасяване в мача след удар на Къшли. До края на мача "орлите" намалиха оборотите, а "брадварите" стигнаха само до три поредни корнера пред вратата на Хорхе Броун и нищо повече. В добавеното време Жоао Пауло имаше шанс да се разпише, но Шон О'Нийл спаси.
Срещу Крусейдърс "орлите" ще се опитат да подобрят собствения си рекорд за най-голяма победа при гостуване в Европа. Към днешна дата това е успехът с 3:0 над черногорския Младост в Подгорица от 2016 година.