София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Марк Маркес спечели Гран При на Тайланд

Това бе седма победа на Маркес за сезона и той увеличи преднината си в генералното класиране на 77 точки спрямо Андреа Довициозо

5 годиниМоторни 6 Телевизия Евроком

Марк Маркес с Honda влезе в историята на MotoGP като първият победител в Гран При на Тайланд след зрелищна битка с основния си конкурент през този и миналия сезон Андреа Довициозо с мотора на Ducati. Италианецът бе лидер за втората половина от състезанието, а в самия финал се бори докрай с Маркес, който се възползва от предимствата на своята Honda и излезе начело метри преди финала.
Това бе седма победа на Маркес за сезона и той увеличи преднината си в генералното класиране на 77 точки спрямо Андреа Довициозо. Освен това той изравни Хорхе Лоренсо по брой победи във всички класове и вече двамата си делят петата позиция с по 68 успеха.
Въпреки че Дови не успя да запише победа, той се качи на подиума за пети пореден път, което не бе правил досега в кариерата си. За Yamaha състезанието също бе успешно макар и да си проличаха техническите недостатъци на машината. Маверик Винялес спечели третото място, а Валентино Роси финишира четвърти.
Марк Маркес стартира от полпозишън при дебюта на Гран При на Тайланд в календара на MotoGP. Ветеранът в шампионата Валентино Роси бе втори, а трети на стартовата решетка се нареди Андреа Довициозо.
Маркес стартира отлично, Роси задържа мястото си зад него, докато сателитният пилот на Honda Кал Кръчлоу отне мястото на Дови. Италианецът все пак си го върна обратно след една обиколка.
Доктора поддържаше темпото на Маркес и в третата обиколка успя да го изпревари на завой номер 3. Секунди по-късно същото направи и Довициозо, с което двама италианци се оказаха водачи в първите обиколки на Гран При на Тайланд.
След шест обиколки пилотите от топ 5 - Роси, Дови, Маркес, Кръчлоу и Винялес бяха разделени само от 1.2 секунди.
Доктора губи време в първия сектор на правата отсечка и в десетата обиколка задната му гума превъртя силно, той не успя да ускори достатъчно и бе изпреварен както от Дови, така и от Маркес.
В 16-ата обиколка Маркес постави нов рекорд с най-бързата обиколка на тайландската писта "Чанг", въпреки че продължаваше да се намира зад Довициозо.
Две завъртания по-късно съотборникът на Маркес - Дани Педроса катастрофира от петото място. Междувременно Винялес успя да изпревари Доктора, а Кръчлоу изгуби няколко позиции.
Четири обиколки преди финала Маркес пробва атака за първата позиция, но допусна грешка и не успя да излезе начело. Следващите минути обаче бяха изключително напрегнати. Двамата пилоти разменяха първата позиция на няколко пъти, на завоите стигаха почти до контакт, а зад тях Винялес дебнеше за грешка и възможност да излезе начело. В крайна сметка той остана трети, а Маркес победи.
Сателитният пилот на Yamaha Йоан Зарко също направи добро състезание и финишира пети, а Алекс Ринс от Suzuki представи отбора на ниво с шесто място. Хорхе Лоренсо не взе участие в състезанието заради контузията, която получи от катастрофата във втората тренировка в Тайланд.