София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Най-голямата битка или най-големият фарс

Двубоят ще се проведе по правилата на бокс

7 годиниДруги 12 Телевизия Евроком

Две от най-големите имена в бойните спортове – боксьора Флойд Мейуедър и ММА боеца Конър Макгрегър ще се изправят един срещу друг на 26 август в мегасблъсък в Лас Вегас. Двубоят ще се проведе по правилата на бокс.
Много от феновете определиха срещата като най-голямата битка в бойните спортове, докато други я смятата за най-големия фарс.
BBC разгледа всичко най-интересно около предстоящи сблъсък.
Защо ще се състои такъв двубой?
Основната причина за провеждането на тази среща са парите. Двамата бойци се очакват да спечелят хонорар в размер до 100 млн. долара (78,5 млн. паунда).
Флойд Мейуедър
През 2015 г. Мейуедър реши да прекрати състезателната си кариера, след като победи Андре Берто.
„Всичко свърши. Това е официалното ми решение, – обяви след края на мача американецът. – Трябва да знаете кога да се откажете.
„Няма какво да доказвам повече. Искам да прекарвам повече време със семейството ми.“
Въпреки това две години по-късно Мейуедър реши да се върне на боксовия ринг, за да се изправи след два месеца срещу Макгрегър.
За подобен двубой се заговори още през 2016-та година, което породи огромен интерес сред феновете на бойните спортове. Ирландската ММА звезда сподели, че „ще разруши“ Мейуедър, нажежавайки обстановката.
Разговорите между екипите на двамата спортисти стартираха през май месец миналата година. Макгрегър, който никога не се е боксирал нито на аматьорско, нито на професионално ниво, през ноември 2016 г. получи боксов лиценз в Калифорния.
Леонард Елербе (един от организиторите на двубоите на Мейуедър) твърди, че никога не е съществувала възможността мачът да се проведе в октагона на UFC. Според американеца „истинският боец се бори да се изправи, следоветелно единственият изход е боксът“.
Букмейкърите очакват срещата да се превърне в едностранно състезание, в което Мейуедър да доминира и да спечели категорично.
Това ще бъде 50-та победа за Флойд на професионалния ринг, с което ще задмине постижението на Роки Марчиано, който се пенсионира след 49 успеха.
Голяма част от боксьорите не гледат с добро око на подобен двубой.
Саул Алварес, който от 51 двубоя има една загуба, която е именно срещу Мейуедър през 2013 г., определи този двубой като шега и цирк.
„Това ще навреди на бокса като спорт. Това е цирк, една голяма шега. Хората не приемат подобна среща на сериозно. Смешно е един ММА боец да се боксира и обратното боксьор да влезе в октагона.“
Рики Хътън, който е единственият британец, боксирал се срещу Мейуедър (завършил с победа за американеца), споделя, че Флойд не трябва да разчита на боксовите си рекорди, защото това може да му изиграе лоша шега.
„Конър е най-голямата звезда в UFC. Ако бъде размазан, това няма да се приеме добре в най-голямата организация по ММА“.
Боксьорът Стив Бънс също призна качествата на Макгрегър в ММА, но не е сигурен дали ще може да справи на боксовия ринг.
„Конър е фантастичен боец, когато става въпрос за смесените бойни изкуства. Той е безстрашен, безразсъден, което го прави понякога и забавен, но е безнадежден боксьор.“
Конър Макгрегър
28-годишният ирландец е с 12 години по млад от Флойд Мейуедър. В кариерата си Макгрегър има 21 победи от 24 мача в смесените бойни изкуства.
„Той има невероятна сила. Сила, която няма друг. Никога не съм виждал някой да удря толкова мощно“, казва Артьом Лобов от Русия след двубоя по-между им.
„ММА изисква много грижи за тялото, което отнема доста време. Боксът е като бриз за състезателите в смесените бойни изкуства. За мен боксьорите са начинаещи.“
Председателят на UFC Дейна Уайт също вярва, че стилът на Макгрегър ще затрудни Мейуедър.
„Флойд е на 40 години и винаги е имал проблеми с южняците, какъвто е Макгрегър“
Звездата в ММА Холи Холм, която стана известна с нокаути си срещу Ронда Роузи през 2015 г, смята, че Макгрегър може да се адаптира бързо към правилата на бокса.
„Аз съм един от онези хора, които вярват в Конър. Боксът наистина е доста различен спорт от ММА, но Конър вярва в себе си и смятам, че ще се справи добре.
Колко ще бъде голяма очакваната битка?
Много специалисти смятат, че това ще бъде най-голямата битка в историята на бойните спортове, което ще доведе и до невиждани хонорари.
Арена „T-Mobile“ е с капацитет от 20 000 места. Това е близо една четвърт от зрителите, които присъстваха на боксовия спектакъл на „Уембли“ преди месеци между Антъни Джошуа и Владимир Кличко.
Парите ще дойдат не само от зрителите, но и от телевизионни излъчвания, спонсори и продажби на различни артикули.
През май 2015 двубоят на Мейуедър с Мани Пакиао събра близо 4,4 млн. американци, което генерира приходи от над 500 млн. долара по целия свят.
Билетите за сблъсъка между американеца и филипинеца бяха в ограничени количества. Само 1000 от общо 16 500 бяха пуснати в продажба, като някои от тях достигна до 94 000 паунда. Останалите пропуски бяха разпределени между спонсори и организатори.
Изпълнителният директор на телевизионната компания „Showtime Sports“ Стивън Еспиноза заяви, че феновете ще си плащат, за да наблюдат този двубой, тъй като това ще е новост в света на бойните спортове.
„Небето ни е граница. Нищо не може да се сравни с това, тъй като никой досега не е виждал подобен сблъсък. Ние така ще обединим феновете на ММА и бокса“.
Имало ли е подобни случаи преди?
Двама бивши боксьори са влизали в октагона на UFC. През август 2010 Джеймс Тони бързо загуби двубоя си срещу Ренди Кутуре. След редица удари на Кутуре в главата на Тони съдията прекрати двубоя.
Преди това през 2009-та година боксьорът Рей Мърсър победи Тим Силвия след само девет секунди. Той нанесе мощен удар, с който нокаутира Силвия.
През 1976 г. Мохамед Али се изправи срещу японския професионален борец Антонио Иноки. Двубоят между двамата беше смесица между борба и бокс и нямаше нищо общо със сериозния спорт. Двубоят между двамата приключи при равенство.
„Ако има пари, има смисъл“ – в това обединиха голяма част от боксьорите в социалните мрежи.