София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

НИКИ ЛАУДА: ТЪЖНО Е, ЧЕ ЗАГУБИХМЕ ГРАН ПРИ НА ГЕРМАНИЯ

ТОВА Е ШАМАР ЗА ВСИЧКИ ФЕНОВЕ НА СПОРТА, ДОПЪЛНИ БИВШИЯТ ПИЛОТ КРИСТИАН ДАНЕР

9 годиниМоторни 3 Телевизия Евроком

Президентът на "Мерцедес" във Формула 1 Ники Лауда определи като „тъжна новина” информацията, че домашното състезание на световните шампиони – Гран при на Германия, е отпаднало от календара. Лауда потвърди информациите, че от тима са предложили помощ на организатора на състезанието – собствениците на пистата „Нюрбургринг”, в опит да спасят надпреварата, но акцията се е оказала неуспешна.
„Това е наистина тъжна новина – обясни трикратният световен шампион Лауда пред тв RTL. – Опитахме се да помогнем, но помощта ни не беше приета.”
Според неофициална информация предложението на Mercedes е било за покриване на половината от загубите на състезанието плюс поемане на промоутърската роля за Гран при на Германия. Лауда обаче отказа да хвърли вината върху провала на състезанието върху боса на Формула 1 Бърни Екълстоун.
„Условията са трудни навсякъде. Ако в Германия не може да се намери промоутър, който да направи това, което постигат другите държави със стартове от Формула 1, значи това е логичният изход”, допълни австриецът.
От „Нюрбургринг” и „Хокенхайм” вече заявиха, че преговорите са се провалили заради твърде високите такси, които трябва да плащат пистите на Бърни Екълстоун. Бившият пилот във Формула 1 Кристиан Данер обаче не беше толкова дипломатичен като Лауда.
„Това, което се случи в петък, когато ФИА извади Германия от календара на Формула 1 е шамар в лицето на всички фенове на моторните спортове в страната – обясни Данер, който сега е тв коментатор. – За мен е необяснимо и неприемливо как така се оказа, че няма институция, която да предотврати това развитие на събитията.”
В същото време че намаляват зрителите на състезанията, в Германия се свива и аудиторията, която гледа Формула 1 по телевизията. Тази година 1,8 милиона германци са гледали по RTL Гран при на Австралия, а миналата година са били 3,1 милиона. А отпадането на състезанието в Германия може допълнително да влоши ситуацията.