София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Петър Стойчев остана в историята

Българският плувец се чувства добре единствено във водата

5 годиниДруги 1 Телевизия Евроком

Българският плувец Петър Стойчев постигна пореден успех в кариерата си,финиширайки първи в дебюта на формата "Организиран маратон на Антарктида"  с дължина 1000 метра. Близо до остров Тринити, в залива Микелсон Харбър, Стойчев завърши  с аванс от една минута пред конкуренцията, а последните метри дори плува бътерфлай за атракция, виждайки, че няма кой да го измести. В това изключително трудно състезание участие взеха 15 плувци от 9 държави.

Типично за този край на света веднага след като плувците слязоха от кораба на лодките заваля и сняг,а температурите варираха около минус 2 градуса. 


“Много съм доволен от себе си. Имаше леко напражение в последните дни заради постоянното отлагане на старта, но ето, че вече всичко е в историята. И слава Богу! Радвам се, че българин е шампион на Антарктида в първото състезание. Изобщо не мислех за друго, освен да победя и вдигнах темпото от самото начало.  Не исках да рискувам и да се решат нещата в последния момент. Затова си казах, че трябва да бъда силен и бърз от първата секунда.   

Важното е, че всичко мина както трябва. Преди да вляза във водата температурата на тялото ми беше 37.3 градуса, като стъпих на лодката веднага я измериха и термометъра показа 30.8 . Пулсът преди старта бе 92 удара в минута, а след това в еуфорията забравих да го измеря. Но бързо се възстанових и сега се чувствам прекрасно. Това е една от най-големите ми победи в цялата кариера. Само на Антарктида не бях плувал, а сега вече съм първият победител в маратонско плуване на Седмия континент.  На кораба има около 100-ина души, които ме поздравиха за успеха и сега ще изпием по чаша вино. Благодаря и на моя екип за подкрепата и съдействието през цялото време на експедицията.  Предстои обаче тежко пътуване за  връщане към сушата. Тръгваме към Аржентина и капитанът ни предупреди, че в района на протока Дрейк има силно вълнение и времето е много лошо. Живи и здрави, след три дни трябва да сме на аржентинска земя и да приключи всичко”, каза по сателитната връзка Петър Стойчев. 

Времето, за което Стойчев изплува дистанцията, беше 11:08:38 минути. 

Днес той релаксира в джакузи в кораб, пътуващ към Аржентина. Напук на морските болести, джакузите е неговият начин да изрази себе си, а именно - че не може да се откъсне от водите, където и да е.