София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Шалке 04 победи Дортмунд с 2:0

"Кралскосините" сложиха край на серията от шест мача без успех над съперника

6 годиниФутбол 5 Телевизия Евроком

Шалке 04 срази у дома най-големия си регионален съперник Борусия (Дортмунд) с 2:0 в дербито на областта Рур от 30-ия кръг на германската Бундеслига и дръпна с 4 точки пред него на втората позиция.
През първата част двата тима водеха играта предимно в центъра на терена и не създадоха кой знае колко сериозни голови положения. Логично и гол не падна в нито една от двете врати. В 24-ата минута бе най-чистата сиатуация за гостите, след като Марко Ройс изпълни пряк свободен удар и вратарят Керер спаси. В добавеното време Коноплянка имаше шанс да се разпише за домакините, но след удара му топката премина встрани от вратата.
След почивката в 50-ата минута защитникът на гостите Марсел Шмелцер допусна грешка и Даниел Калиджури му открадна топката, за да изведе след това Коноплянка, който даде преднина на „миньорите” от Гелзенкирхен. В 65-ата минута Пулишич от гостите падна в наказателното поле на „кралскосините” и поиска дузпа без успех.
Гостите се опитаха да създадат натиск, но допуснаха второ попадение в 82-ата минута, когато Калиджури само чукна топката от пряк свободен удар и Налдо с мощен удар удвои аванса на домакините, след като не остави никакви шансове за вратаря Роман Бюрки.
Това бе първа победа за Шалке 04 в дербито от три години и половина. За последно „миньорите” надвиха „жълто-черните” на 27 септември 2014 година с 2:1 на своя „Фелтинс Арена”, след което последваха две загуби в гостувания и четири поредни равенства, последното от които бе особено впечатляващо 4:4 през първия дял от шампионата този сезон.
С този успех тимът от Гелзенкирхен събра 55 точки и се утвърди на второто място във временното класиране. Борусия (Дортмунд) е на трета позиция с 51 точки.