София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Славия с победа във Финландия

Момчил Цветанов герой за "белите" при успеха над Илвес (Тампере)

6 годиниФутбол 1 Телевизия Евроком

Славия стартира с победа участието си в Лига Европа, измъквайки минимален успех с 1:0 при гостуването на Илвес (Тампере). Момчил Цветанов се превърна в герой за "белите" на мача, който се игра на изкуствения терен на стадион "Телиа 5G Арена" в Хелзинки. Чико бе точен в 80-ата минута след асистенция на Галин Иванов. 
Ключова роля за успешното представяне на Славия във Финландия изигра Георги Петков. Ветеранът спаси редица положения, запазвайки мрежата си суха. Петков, който е на 42 години и 4 месеца, записа рекорд при гостуването в Хелзинки. Той се превърна в най-възрастният български футболист, който играе в мач от евротурнирите.  
За първия мач в Европа този сезон треньорът на Славия Златомир Загорчич заложи на изцяло българска единайсеторка. Единствената промяна в сравнение срещата за Суперкупата с Лудогорец (0:1) бе на вратата. Ветеранът Георги Петков започна титуляр, а Антонис Стергиакис остана на пейката.
В 16-ата минута "белите" удариха греда. Момчил Цветанов подаде на Янис Карабельов, който стреля по земя, но право в дясната греда на вратата, пазена от Мика Хиландер. В 26-ата Славия отново се размина с откриване на резултата. Топката попадна в мрежата на домакините, но съдията отмени попадението на новото попълнение Милен Гамаков заради спорна засада.
В края на полувремето домакините се активизираха и погледнаха по-смело към вратата на Петков. Най-чистата ситуация дойде пет минути преди почивката, когато Таминен бе оставен зад защитата и стреля с глава от малкото наказателно, но българският страж спаси. След това и страничният съдия вдигна флага за засада.
В началото на второто полувреме Илвес опита да организира няколко опасни атаки пред стража на "белите", като най-сериозното положение дойде след грешка на Гамаков в средата на терена, но при последвалото разбъркване Александров изчисти далеч от вратата.
Последваха силни минути на домакините, но Петков и отбраната на Славия се справиха. В най-опасната ситуация в тези моменти стражът изби с крак топката точно на аутлинията. 
В 80-ата минута Славия откри резултата. Галин Иванов напредна на скорост и видя нахлуващия в наказателното поле на Илвес Момчил Цветанов. Чико пое топката сам срещу вратаря и успя да я прати в долния му ъгъл с точен удар по земя - 0:1. Така Славия измъкна минималната победа в Хелзинки. Реваншът в София е на 19 юли от 19:00 часа.