София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СЪЗДАДОХА БАЛКАНСКА ММА ФЕДЕРАЦИЯ

СТАНИСЛАВ НЕДКОВ РАЗКРИ ПОДРОБНОСТИ ОКОЛО ЦЕЛИТЕ И ПРОГРАМАТА НА ФЕДЕРАЦИЯТА

пропускане
9 годиниДруги 1 Телевизия Евроком

Балканската федерация по ММА беше учредена снощи. Това обявиха председателят на Българската ММА федерация Станислав Недков, заедно с ръководителите на турската и албанската федерации Орхан Озакти и Арян Ризай. Недков беше избран и за председател на Балканската федерация. Страните-учредителки са 5 - България, Турция, Албания, Македония и Сърбия. Запланирано а да бъдат поканени и други балкански държави.

Целите пред Балканската федерация са развитието на аматьорския и професионален ММА не само в България, но и в региона като цяло. Ръководството обмисля да организира подготвителни лагери за световни и европейски първенства. За декември 2015 г. е запланирано първото балканско първенство по ММА, което ще се проведе в България. За домакин на втория шампионат, който ще е през април 2016 г., беше избран турският град Анталия. Освен балкански първенства, ще има и балкански национални купи. Според Недков това ще подготви по-добре родните бойци, които ще са натрупали необходимия опит за участие на големи форуми като Европейско и Световно първенство.

За професионалното балканско отборно първенство обаче е замислен по-различен регламент. Отборите ще играят в групова фаза, като първите два тима от всяка група ще продължат към елиминациите. Отборното първенство ще се провежда целогодишно, за да предостави постоянна практика на бойците.

Тъй като на преден план е развитието на спорта сред младите, всички балкански първенства ще се провеждат в няколко възрастови категории - до 13 г., до 15 г., до 17 г., до 19 г., както за мъже, така и за жени. Желаещи от всички възрасти ще могат да се включат в аматьорските турнири на ММА федерацията и да станат част от света на този спорт.

Накрая Недков не пропусна да благодари на медиите, изтъквайки техния принос за популяризиране на спорта.

Тъй като все още няма европейска ММА федерация, при успех, Балканската федерация може да прерастне в европейска. В скоро време предстои да разберем кои други страни ще станат част от новосъздадената Балканска федерация по ММА.