София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тоти със златни обувки по случай 25 години в Рома

Вижте какви бутонки е носил през годините

7 годиниФутбол 5 Телевизия Евроком

Американската марка "Nike" направиха специални бутонки за капитана и легенда на Рома Франческо Тоти. Този жест е по случай 25-годишната кариера на Тоти в Рома.

40-годишният нападател дебютура за Рома на 28 март 1993 година, когато е само на 16 години и никога не е носил друг екип през кариерата си. Очаква се принца на Рим да е със златните обувки по време на дербито с Лацио в неделя.

По този случай сайтът „Soccerbible” припомни с какви футболни обувки Тоти е играл през годините :

Октомври 1998

Точно, когато младият Тоти е получи първата си повиквателна за националния отбор на Италия ,той носи "Nike Air GX II". Принцът на Рим подписва договор с американците и носи техните модели до 2005 година.

Октомври 1999

След сезон, в който Тоти вкарва на първия си гол срещу Лацио и е избран за най-добър млад играч в Серия А, той сменя моделите и започва да носи „Nike Tiempo“. Този модел и специално дългия език на обувката ще имат съществено значение в кариерата на Тоти.

Ноември 1999

Набирането на популярност на сериите „Mercurial” , карат и Тоти да ги обуе. Това не е точната бутонка за нападателя и той бързо ги сменя.

Март 2000

в началато на новото хилядолетие Принцът е едно от водещите лица на новия модел на "Nike - Air Zoom Total 90".

Февруари 2001

"Nike" започват да правят различни цветове на модела "Air Zoom Total 90" и Тоти не се притеснява да сменя обувките си според новите тенденции.

Октомври 2001

Тоти изпраща една успешна година след като е обявен за Футболист №1 в Серия А и е получил първата си номинация за „Златната топка“. Той отново е в "Air Zoom Total 90", но в класически черни цветове.

Декември 2001

Нападателят вече едно от водещите лица на сериите Total 90 заедно с Пол Скоулс, Луиз Фиго и Роберто Карлош. Затова не е изненада, когато го виждаме в следващото поколение "Air Zoom T90 II", които носи и по време на Световното в Япония и Корея.

Март 2004

Тоти обува и следващото поколение „Nike Air Zoom T90 III" и ги носи и по време на Европейското първенство в Португалия.

Март 2005

2005 е година, която бележи промяна за легендата на Рома, който е носил "Nike" през цялата си кариера до тогава. Тоти преминава към италианската марка "Diadora" с модела "Brasil Italy".

Юни 2006

Франческо Тоти продължава да играе с „Diadora“ и носи модела "Maximus RTX 14 N" в син цвят, който идеално пасва с екипа на „скуадра ацура“ по време на Световното в Германия. Италия печели първа световна титла от 1982 и това е един от върховете в кариерата на нападателя.

Октомври 2006

Когато спечелиш Световната купа и си водещото лице на Diadora e съвсем нормално за теб да бъдат направени специални бутонки. Италианската фирма произвежда лимитирана серия "Diadora Maximus 14 Totti" в златен цвят, персонализирани с номер 10 на езика отпред.

Април 2007

Тоти носи стандартните "Diadora Maximus 14", но персонализирани с неговия номер отпред.

Март 2008

Принцът на Рим сменя моделите, но не и марката през 2008, като започва да носи "Diadora LX K-PRO".

Септември 2009

Тоти обува "Adidas" през 2009 година, макар и официално да не е подписвал договор с тях. Това е разбираемо, тъй като по това време това е единственият модел с харектерния дълъг език.

Март 2011

Принцът на Рим отново започва да носи "Nike" и обува "Air Legend II", няколко месеца носи чисто черните модели, преди официално отново да подпише договор с американската фирма.

Август 2013

Четвъртата генерация на "Nike Tiempo Legend IV" официално се появи на пазара без голям език и Тоти определено не е фен на тази иновация. Американската фирма започна да прави модел специално за него с дългия език, който се захваща с ластик. На обувките също така е изписано името на сина му – Кристиян.

Септември 2014

"Nike" вече започват да произвеждат от всеки модел и разцветка на модела "Tiempo Legend V" специално за Тоти с дългия език. Този модел не се продава в магазините и се прави специално за нападателя.

Септември 2016

Франческо Тоти продължава да носи модифизираните за него "Nike Tiempo Legend VI" и дългият език на футболните му обувки се превръща в нещо характерно и отличаващо го от останалите на терена.