София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Тотнъм разби Евертън с 6:2

Тотнъм триумфира на „Гудисън Парк“ след шоу с осем попадения и доближи шампиона

5 годиниФутбол 6 Телевизия Евроком

Евертън загуби у дома от Тотнъм с 2:6 в последния мач от 18-ия кръг на Висшата лига преди Коледа. Срещата на „Гудисън Парк“ в Ливърпул се превърна в истинско зрелище с дъжд от голове, а след нейния край „шпорите“ се доближиха само на две точки зад шампиона Манчестър Сити, който в събота сензационно падна с 2:3 от гостуващия Кристъл Палас и изостана на 4 точки от лидера Ливърпул.
„Карамелите“ започнаха по-добре и можеха да поведат още в 10-ата минута, когато Ричарлисон стреля неточно с глава след центриране на Уолкът. Гостите отвърнаха с опасен удар на Хари Кейн, но топката премина над гредата, а след това вратарят Пикфорд отрази и шут на Трипиър.
„Шпорите“ тъкмо взеха инициативата и точно в този момент домакините поведоха. Тио Уолкът (21) се разписа за 1:0 след пас на Сигурдсон, който направи пробив в наказателното поле. Хари Кейн почти веднага имаше шанс да изравни, но отново шутира неточно. Секунди по-късно Калвърт-Люин прати топката в мрежата зад Лорис за втори път след удар с глава, но голът му бе отменен заради нарушение в атака.
Тотнъм изравни чрез Хьон Мин Сон (27), който се възползва от неразбирателство между Пикфорд и Зума и вкара на празна врата за 1:1. Гостите продължиха да са по-активни и направиха пълен обрат с гол на Деле Али (35), който направи добавка, след като Пикфорд бе отразил удар на Сон. До почивката „шпорите“ увеличиха аванса си с попадение на Хари Кейн (42), който също направи добавка. Преди това Трипиър стреля от фаул, а топката се удари в гредата.
Шоуто продължи и в началото на втората част, когато съперниците набързо си размениха по един гол. Кристиан Ериксен (48) направи резултата 1:4 с красив удар, а Гилфи Сигурдсон (51) бързо наказа бившия си тим и намали на 2:4. Това обаче бе всичко, което „карамелите“ постигнаха в този мач. Головата фиеста обаче продължи с още две попадения в тяхната врата. Хьон Мин Сон (61) вкара за 2:5 след подаване на Ерик Ламела, а след това асистира на Хари Кейн (74), който оформи крайния резултат.
След 14-ата си победа за сезона Тотнъм събра 42 точки на третата позиция и се доближи на 2 зад втория Манчестър Сити, откъсвайки се и на пет пред градските съперници Челси и Арсенал. Евертън регистрира шеста загуба, като има още шест победи и шест ремита в шампионата, заемайки 11-о място с 24 точки.