София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

В Италия се скъсаха да хвалят национал на България

Сравниха го с най-добрия защитник в света

6 годиниФутбол 4 Телевизия Евроком

Централният защитник Петко Христов получи изключително признание от calcio.itи сравнение с Тиаго Силва, което не само дава надежди за бляскава кариера, но и задължава 18-годишният младежки национал.
 
Ето какво пише изданието, а преводът е на prosport.bg:
 
"Тази седмица фокусираме вниманието си върху младите таланти на италианския футбол, готови да експлодират и да станат звездите на следващия сезон в Серия А. Днес ще говорим за българина Христов от Фиорентина, талант от националния отбор до 21 години на Здравков и в когото Корвино (б.р. - Панталео Корвино, Генерален директор на Фиорентина) се влюби по време на Европейското първенство до 19 години в Грузия. Удар за 1,7 милиона евро, с който момчето пристигна, готов да израсне под ръководството на господин Биджика и след това да се качи в първия отбор. Има всички обещаващи качества.
 
Сега да кажем някои любопитни неща за младия централен защитник на виолетовите
 
Около Петко Христов е тихо, но истината е, че той е една от най-големите перспективи на лилавата детска градина. Не е изненадващо, че е привлякъл вниманието на Панталео Корвино, който исторически е доказано, че има нюх за откриване на млади таланти.

Защитникът с десен крак е родом от София и е като мощна електроцентрала. Има силна физика, която му позволява да бъде добър във въздушните двубои и сблъсъците тяло в тяло. Умее да “чете” играта и реагира на отворени в защитата пространства. Силен е, също така, в центъра, където разчита на вродения си инстинкт. Момчето има вдъхновяващите характеристики на Тиаго Силва, но в момента изглежда по-скоро като Романьоли (б.р. - 22 годишният Алесио Романьоли, титуларен централен защитник на Милан) и Барзали (б.р. - опитният Андреа Барзали, титулярният през последните 6 години централен защитник на Ювентус).
 
Той е защитник, идол на когото е CR7
 
Любовната история между Петко и Виола (б.р. - едно от прозвищата на Фиорентина) датира от миналото лято. На евроепйското първенство в Грузия България не успява да победи Англия, Холандия и Германия, но той привлича вниманието на най-големите клубове, включително на Фиорентина. И съвпада с контекста на проекта, създаден през юни 2017 година. Тосканците се справиха с конкуренцията на другите клубове и платиха на Славия (София) сумата от 1,7 милиона евро. Голяма сума, която обаче изглежда е много точно разходвана.

 

Всъщност, Христов твърди, че е готов за италианския футбол. Самоопределя се като играч, който никога не се отказва. Бори се докрай и не отстъпва пред съперника. Истински боец на Фиорентина, за когото обаче трябва да разкрием една тойна. Той е защитник, но негов идол е Кристиано Роналдо - независимо, че любим защитник му е бразилецът Тиаго Силва (б.р. - централният защитник на Пари Сен Жермен, бивш на Милан). Това момче впечатлява и с волята си. Колкото удари и рани да получава по време на мач показва, че никога не го боли. Голяма личност.
 
Христов е определян като един от най-талантливите централни защитници на България и целия Балкански регион. Преминава в Славия през 2013 година от юношеските формации на Левски. Дебютира за първия отбор на 30 юни 2016 година в първия кръг на Лига Европа срещу поляците от Заглембе Любин, когато влиза на мястото на друг млад футболист - Георги Йомов. Същата година е обявен за “Най-добър млад играч на България”.
 
Близнакът Андреа наказа Делио Роси
 
Петко не само напусна България и семейството си, когато премина във Фиорентина, но трябваше да се отдели и от своя брат-близнак Андреа, който остана да играе за Славия (София). Съдбата помогна на Андреа преди месец да помогне на своите и вкара гол срещу Левски за 1:1 - отбор, за който и той, и Петко са ритали преди това, а днес е ръководен от Делио Роси.
 
Националът на България до 21 години получи акредитация не само като една от най-големите надежди на своята страна, но и на италианската футболна сцена, завършва очерка си за Петко Христов.