София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Венци Стефанов за футбола, съдиите и багажниците.

Президентът на Славия гостува в Дискусионен клуб - "Седмиците"

5 годиниФутбол 5 Телевизия Евроком

Водещ: Защо Славия няма победа вече пет мача, как ще коментирате това?

Венци Стефанов: Това е един много деликатен въпрос, на мен ми е трудно да дам точен отговор. Вината е комплексна - като почнеш от мен и стигнеш до последния футболист, всички сме еднакво виновни.

Водещ: Радвахте ли се след последната загуба на Левски от Ботев Враца на Герена?

Венци Стефанов: Не, не се радвах, ние загубихме от Витоша (Бистрица), Левски загуби от Ботев Враца, това е едно доказателство, че силите в българския футбол са доста изравнени. Отборите са много равностойни. С изключение на 1-2 отбора, които размътват водата.

Водещ: Вие сте президент на Славия от 25 години, видял сте всичко във футбола, нормално ли е отбор като Лудогорец да има 12 поредни победи?

Венци Стефанов: Аз съм фен на фамилията Домусчиеви. Не се заблуждавайте, онзи ден разговарях с Георги Петков след мача с Лудогорец и дузпите, които изпълниха, той ми разказа, че те са толкова силни футболисти, че не е можел да реагира при изпълнението на дузпи, толкова точно биеха дузпите в горните ъгли на вратата. Ако има някъде лека съдийска подкрепа, то тя е достатъчна на тези силни футболисти.

Водещ: Какво се промени във вас за тези години?

Венци Стефанов: Всичко е същото каквото и сега. Такива простотии като качване в багажници и тем подобни са измислици, на които така им бе удобно, както му беше удобно на Томето (Томас Лафчис), защото Левски буксуваше и за това говореше такива глупости. Един, дето се пишеше Иво-Гол, след години го видях на една гумаджийница в Австрия и го попитах : "Ти кога си се качвал в багажници и той ми отговори, че така са му казали да каже."

Водещ: Иво-Гол, той редовно ни гостува в предаванията, Димитър Пенев го извика в националния отбор и бе резерва на Стоичков, едва ли е човек който е стигнал до там... Значи никой не сте качвали в багажник?

Венци Стефанов: Това са пълни глупости, пълни простотии, полудявам като ги чуя.

Водещ: Последните месеци с млади момчета от школата на Славия и Левски, взехте Купата на България. Как ще коментирате това?

Венци Стефанов: Кои са тези млади момчета от школата на Левски, кажете ми.

Водещ: Йомов, Петко и Андреа са от школата на Левски.

Венци Стефанов: Защо ми говорите такива глупости? Петко и Андреа са се изкъпали 5 пъти в съблекалнята на Герена и вече са от школата на Левски, така ли? Каква школа на Левски, те играли са народни танци там.До 14 години са били там.
Ти къде си роден?

Водещ: В София съм роден, в Майчин дом.

Венци Стефанов: Значи майка ти ако е ходила на преглед в 3-та градска може да кажат, че ти си рожба на трета градска. Айде стига глупости. Те са отхвърлени от този отбор.

Водещ: Според вас г-н Стефанов, Валери Божинов става ли за Левски?

Венци Стефанов: Според мен става повече за спортен директор отколкото за футболист (смее се). При тези футболисти, които сега играят в Левски при всички случай става, Домoвчийски също е много добър. Искам да поздравя Ботев Враца, ние също се подхлъзнахме срещу тях, те са един много мъжки и борбен отбор. Поздравления за момчетата.

Водещ: Защо толкова малко хора идват на мачовете на Славия?

Венци Стефанов: На мача на Левски повече хора ли имаше срещу Ботев Враца? Ще видите, че на следващия мач ще са по-малко и от тези на Славия. На мачовете на Славия няма изтъпления и ексцесии.

Водещ: Как да има изтъпления като няма хора, г-н Стефанов?

Венци Стефанов: Ти недей да плачеш на чужди гробища. Гледай си Левски.

Водещ: Има ли шуробаджанащина в съдийството?

Венци Стеафнов: Ние в България сме свикнали като ни ухапят да вдигаме вой до небесата, а като нещо мине за нас да викаме, нормално е така се случва. Съдиите са хора, нека не се заблуждаваме. Искам само справедливо съдийство. Лудогорец не е шампион само заради съдийството, може да бъдете на 100% сигурни, 100% са им помагали, но не стават шампиони заради съдийството, Лудогорец има най-добрият отбор.

Водещ: Защо винаги имате закачка с феновете на Левски?

Венци Стефанов: Защото кълнат и псуват моето семейство и покойното ми дете, вие не сте ги ли чули?

Водещ: Кажете нещо за националния отбор, няколко изречения?

Венци Стефанов: Говорих с Георги Петков наскоро, той ми каза, че и преди 10 години е бил в националния отбор, но такъв колектив, с такъв и борбеност не е имало.Сегашните момчета се борят до край и колективът е страхотен.Има надежда в този отбор.

Водещ: Изградиха се много бази, в които децата могат да тренират.Преди време имаше терени, които бяха сгурии и на бабуни. Много трудно се подготвят футболисти на такива места. Когато двама футболиста са сложени един до друг, единият на бабуни, другия на страхотни терени - разликата е голяма.Как ще коментирате?

Венци Стефанов: Не съм съгласен. Футболистите, които направиха фурора през 94-та не са играли на изкуствени терени, на колко сгурия са играли Ицо, Емо и Любо. Тогава имаше държава. Днешните деца, като навършат 16-17 години. Какво се случва с тях,почват да продават сладолед, или повечето продъжлават кариерата си във "В" група и малцина стигат до елитния футбол.не могат да се сравняват с едно време.

Водещ: Г-н Стефанов, хареса ли ви в предаването? Ще дойдете ли пак?

Венци Стефанов: Ще дойда, но не заради теб, а заради това момиче зад мене, тя ми е симпатична. Пак ще дойда.

Дискусионен клуб "Седмиците" се излъчва всеки понеделник от 21:00 часа и всеки петък от 22:00 часа.