неделя, 22.09.24
23.5 C
София
25 C
Пловдив
24.3 C
Варна
Search Suggestions

      1 МЛРД. ЛЕВА ЗА ОБРАЗОВАНИЕ И СЪДЕБНА СИСТЕМА

      Европейската комисия одобри финансирането на оперативни програми „Добро управление“ и „Наука и образование за интелигентен растеж“, съобщиха от пресцентъра на Министерството. Средствата, които ще бъдат вложени от ЕС, възлизат на 1 млрд. евро и ще обхващат периода 2014-2020 г.

      „Добро управление“ замества оперативните програми „Административен капацитет“ и „Техническа помощ“. Чрез нея ще бъдат субсидирани мерки в ключови сфери, сред които реформата в съдебната система и правосъдието. Програмата има за цел влагане на средства в административната система и електронното управление. Сред основните приоритети са подобряване функциите и структурата на администрацията, електронно улеснение за гражданите и бизнеса, както и стимулиране прозрачността и качеството на съдебната система. Финансирането по програмата е 335 млн. евро.
      За първи път в България стартира и оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Тя ще насочи усилия за подобряване на българското образование, решаване на важни въпроси относно качеството на обучение, условията в научните и учебни заведения. Финансирането ще подпомогне развитието на научни изследвания и иновации, насочени към специализирани области. Над 701 млн. евро ще отделят от Брюксел за дебютната оперативна програма.
      Това е поредната стъпка към финално одобрение на целия екип инструменти с европейско финансиране, действащо в България до 2020 г. В края на 2014 г. Европейската комисия одобри програма „Развитие на човешките ресурси“ и „Транспорт и транспортна инфраструктура на обща стойност 3 млрд. евро.
      В следващите седмици се очаква одобрението на бъдещата Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ