петък, 20.09.24
19.8 C
София
22 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      ИЗБРАХА ГЛАВЕН СЪДЕБЕН ИНСПЕКТОР

      Депутатите избраха Теодора Точкова да заеме мястото на главен съдебен инспектор към Инспектората на Висшия съдебен съвет. Изборът за този пост не се правеше в продължение на две години.

      Кандидатурите за мястото бяха две – на Вера Чочкова и Теодора Точкова. Народното събрание определи Теодора Точкова за главен съдебен инспектор. Тя е председател на Административния съд в Хасково. За нея гласуваха 195 народни представители. Един беше против – независимият депутат Велизар Енчев – и един се въздържа.

      Единствено партия „Атака“ не се включи в гласуването. От името на парламентарната група на БСП Мая Манолова подкрепи кандидатурата на Теодора Точкова като каза, че тя има „богат опит на всички нива – от редови районен съдия, окръжен съдия до ръководител на административен съд”. Велизар Енчев от своя страна се възмути и каза, че вчера БСП се е прегърнала с ГЕРБ за военните бази, днес отново вижда коалиция между тях, която е единодушна и съмнителна. По неговите думи изборът за главен съдебен инспектор се прави на тъмно и не е възможно да има само един глас против.

      Теодора Точкова смята, че трябва да се проверят делата от по-висок интерес. Също така да се създаде регистър за тях. Например за организирана престъпност и корупция. Точкова ще провери и интернет страниците на съдилищата и дали всичко се качва навреме, защото сайтовете помагат за прозрачността на работата на органите на съдебната власт.
      Инспекторатът към ВСС е самостоятелен орган, с основна функция да проверява дейността на органите на съдебната власт, без да засяга тяхната независимост. Мандатът на главния инспектор е петгодишен.

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ