петък, 27.09.24
12.8 C
София
16 C
Пловдив
18.1 C
Варна
Search Suggestions

      СТРАНАТА НИ Е ИЗОСТАНАЛА В НАЧИНА НА ПРОВЕЖДАНЕ НА ИЗПИТИ

      Ние сме изключително изостанали в начина на провеждане на изпити. По време на изпита децата трябва да имат достъп до калкулатори, до справочници и т.н. Това заяви Сергей  Игнатов, бивш министър на образованието и науката, в студиото на предаването „Здравей, България“ по Нова ТВ.

      Едни матури дори могат да свалят действащо правителство, подчерта той. Това е и причината в момента да се шуми толкова много около случая. Но ако изключим това, че само след няколко месеца има много важен местен вот, нека се съсредоточим върху истерията около матурите. Факт е, че подобни изпити у нас има от скоро. Помните, че преди няколко години имаше протести и недоволства срещу въвеждането на подобни изпити. Още г-н Атанасов като министър предложи тези изпити, което предизвика вълна от недоволство. Аз самият съм се явявал на матури. Идеята на тези изпити е да оправим кривините в нашето образование, същото се отнася за изпитите след 4 и 7 клас, добави Игнатов. Докато бях министър премахнах препитванията след 5 и 6 клас, защото смятам, че това е ненужен стрес на децата.

      Въпросът е, че докато не се докаже нещо за Кърджали и Ардино или където и да било другаде не е редно да компрометираме тамошната учителска колегия. Ако обаче това се случи, то този колектив трябва да понесе сериозна наказателна отговорност, категоричен беше министърът.

      Училище с по-висок успех привлича повече кандидати, но не вярвам това да се случва на територията на Ардино. Там има едва 18 зрелостници. Основният проблем на първо място е, че всички от нашето поколение сме били изпитвани и задължително амбициите на повечето родители са били оценки между 5 и 6. И родителите на сегашните ученици, и преподавателите им са били изпитвани по тази система и те без логично обяснение са готови да подменят резултата, та да може и техните възпитаници да бъдат отличници, добави той.

      Пледирам, колкото се може по-скоро да влезе в сила доброто училищно и предучилищно образование. Тези ученици се образоват по финландската система. Там няма никакво стресиране, стресиране е имало през 19 век, сега ситуацията е съвсем различна.

      Учениците трябва да имат достъп до калкулатори, до справочници. Смятам, че ако един ученик не знае какво да отвори и къде да погледне, значи на нищо не е научен. Това е целта на образованието, уточни Игнатов.

      Няма смисъл от матури и външно оценяване, ако идеята е моите ученици да имат най-високи резултати, дори с цената на преписване. Важно е какво ще стане от тези деца след 5-6 години, заяви в заключение бившият министър на образованието.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ