петък, 27.09.24
12.8 C
София
16 C
Пловдив
18.1 C
Варна
Search Suggestions

      РОМИТЕ В ГЪРМЕН МОГАТ ДА ЗАКУПЯТ ПАРЦЕЛ НА ТЪРГ

      Жители от ромския квартал в община Гърмен имат възможността да закупят парцел на търг, с когото да узаконят имотите си. Наддаването стартира с начална цена от 1,10 лв. за кв. м.

      Това предложение предизвика недоволство у хората, които са наследници на част от земите в село Марчево. Те твърдят, че разполагат с решения на съда, признаващи собствеността им.
      Премахването на незаконните постройки и закупуването на парцели, върху които да се построят нови законни къщи, е една от мерките, с които държавата и властта в общината предприеха, за да успокоят обстановката от възникналото напрежение между българи и роми в селото.
      Кметът на Гърмен Минка Капитанова заяви, че в действителност е обявен търг за продажба на парцели и неговата начална цена е 1,10 лв. Тя уточни, че е направена моментна снимка и е ясно кой с какво пространство разполага.
      Хора, които живеят в село Марчево и имат призната собственост върху земеделски земи в областта „Падарката“, където се намира ромският квартал, са изказали своето несъгласие по отчуждаването на земите, което е било извършено през 2002г. по заповед на тогавашния министър на земеделието Венцислав Върбанов. Те изразиха това свое недоволство по време на среща с кмета на Гърмен.
      Държавната земя от 60 декара през 2005г. е била прехвърлена на общината и нито един от собствениците не е поискал обезщетение с равностойни земи. Това потвърдиха от общинската служба по земеделие в Гърмен.
      Представители на дирекция „Национален строителен контрол“ и дирекция „Социално подпомагане“ стартираха съвместни проверки и събаряне на незаконните къщи в ромския квартал „Кремиковци“.
      В неделя част от жителите на махалата започнаха доброволно да събарят постройките и са получили уведомление, че сами ще трябва да поемат разходите по събарянето на къщите.
      Припомняме, че напрежението в Гърмен ескалира след сбиване между група българи и роми. След побоя 4 души бяха ранени, а полицията задържа 8 и блокира селото.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ