петък, 27.09.24
12.9 C
София
15 C
Пловдив
17.7 C
Варна
Search Suggestions

      НОРМАТА ЗА ПОРНОГРАФИЯТА У НАС Е МЪРТВА

      Нормативната уредба, залегнала в Наказателния кодекс, за порнография и порнографско съдържание  е мъртва. Това заяви председателят на Съвета за електронни медии Георги Лозанов в студиото на предаването „Тази сутрин“ по БТВ. Нормата е само на думи, добави той. Нека подчертаем още, че забрана има, но тя е само за НК, а не за радиото или телевизията.

      Който създава, излага, представя, излъчва, предлага, продава, дава под наем или по друг начин разпространява порнографски материал, се наказва с лишаване от свобода до една година и глоба от хиляда до три хиляди лева. Това пише в Наказателния кодекс на Република България, чл. 159, ал. 1.

      В същия документ, в чл. 159, ал. 2 пък пише следното нещо: който разпространява чрез интернет порнографски материал, се наказва с лишаване от свобода до две години и глоба от хиляда до три хиляди лева, цитира законодателството Лозанов.

      У нас порнографията е забранена със закон. Подобни мерки са взети само в още една страна в Европейския съюз, добави Лозанов. Но тук се появява едно противоречие. Уж има ясна норма, а в същото време България е на едно от първите места в класацията по гледане на подобни видео материали, обясни той.

      Георги Лозанов се обяви за промени в закона за порнографията именно поради тази причина.

      В съвременният свят, на територията на Европа или пък Америка не се гледа на този тип материали – видео или снимки, като нещо толкова осъдително, колкото Наказателният кодекс у нас го дефинира. Ако действащите в момента забрани останат в сила и продължат да не се спазват, то злоупотреби са напълно възможни, уточни председателят на СЕМ Георги Лозанов.

      Той подчерта, че необходимите мерки се отнасят за възрастните и хората над 18-годишна възраст. Разбира се, че при децата и тийнейджърите трябва да се наложат допълнителни и много по-строги наказания.

      Смятам, че обществото ни не е готово да коментира темата за порнографията и порнографското съдържание в медиите, продължи Лозанов. Обсъждането обаче е част от промяната, заяви в заключение той.

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ