петък, 27.09.24
16.8 C
София
15 C
Пловдив
16.2 C
Варна
Search Suggestions

      НИСКИ ОЦЕНКИ НА МАТУРАТА СЛЕД 7 КЛАС

      Първо нека изразя съболезнованията си към семейството на убития 16-годишен ученик Георги Игнатов. Ние от Министерството бяхме информирани веднага. Това заяви зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева в студиото на предаването „Тази сутрин“ по БТВ. Нека допълним, че училището не може да бъде различна част от обществото, то е свързано с него. Голяма част от вината е, че търсим причините извън нас, не се интересуваме от другите.

      За Георги разбрахме, че е добро момче, изучава банково дело с интензивно обучение по немски език. Не е конфликтен.

      Този случай е удар върху цялото ни общество, категорична беше тя. Нека всеки от нас да направи нужното, за да пресече такива случай. Надявам се полицията да разреши казуса.

      Кастрева разказа, че в трагичния ден тя се е намирала на метри от убийството, където се е провеждало честване на деня на Ботев. Тя допълни, че в минутите, когато момчето е издъхвало, тя самата е четяла стихотворението „Майце си“ в метрото със съученичка на Георги.

      За мое съжаление денят не е ден на добри новини, заяви зам-министърът в отговор на въпроса на водещия относно резултатите от матурите след 7 клас, които трябва да бъдат обявени по-късно през днешния ден. Резултатите са по-ниски в сравнение с предходните 2 години. Но не мога да кажа точни оценки. Днес сутринта ще стане преобразуването на точки в оценки, добави тя.

      По български език, например, оценките са с около 4 точки по-малко, а по математика със 7 в сравнение с миналата година. Това не е голяма разлика, но се отчита един спад. Естествено випуск с випуск не трябва да се сравнява, но ние от Министерството водим подобна статистика.

      Тревожни са многото двойки на Националното външно оценяване по математика. За нас това е лошо, защото това е една ключова дисциплина. Кастрева коментира и недоволството на родители, че матурата е била по-трудна от миналата година. Тя заяви, че задачите са съизмерими по трудност с тези от предходните години. А посоката в която следва да се работи е мотивация на учениците, индивидуална работа с тях и квалификация на учителите.

      Децата в София са се справили най-добре, допълни Кастрева. Следват ги учениците от Варна по единия предмет и тези от Смолян по другия. Изненадани сме от резултатите в Плевенско, там колегите са се справили добре.

      По български език ни притеснява работата с текста и изказа на учениците. Важно е да има натрупана лексика, за да се общува нормално, добави тя, като подчерта, че грешките на матурата от Първи модул са най-вече граматически.

      Кастрева заяви още, че колегите й проверяващи не са упълномощени да записват бисерите на учениците и подчерта, че за тях бисерите на матурите са самите деца. Те са бисерчетата, които трябва да шлифоваме, добави с усмивка тя.

      Надявам се да не си купите матурата и другата година, каза Кастрева в коментара си относно продажбата и търгуването с отговорите от теста. Притесних се от един от репортажите, в които продавачът каза, че това е негов бизнес от 4 години, допълни тя. Ние не бихме толерирали подобна практика. Аз разбрах къде е изтекла информацията. Но не мога да коментирам, нека полицията оповести данните след като приключи разследването по случая. Мога да кажа, че това се е случило след 8:00 часа, тоест изтичането не се е случило в Министерството.

      За съжаление, има и черни дупки в системата, продължи Кастрева. Това е изключително лош пример за децата. Нека отговорните лица да понесат своята отговорност. Нека наказание понесат не само директорите и нека наказанията не са само административни. Има и други отговорни лица за нарушенията в системата, подчерта тя.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ