петък, 27.09.24
16.8 C
София
15 C
Пловдив
16.2 C
Варна
Search Suggestions

      ПОВЕЧЕ ДВОЙКИ И ПО-МАЛКО ШЕСТИЦИ НА МАТУРИТЕ

      По изключение тази година резултатите от държавните зрелостни изпити бяха представени по рано. Не по изключение обаче и тази година матурите показват
      тревожни тенденции на българското образование.
      На държавния зрелостен изпит по български език и литература има повече двойки и по-малко шестици спрямо миналата година. Слабите оценки са почти 3400, а отличните – 7057.

      Сред въпросите, които най-много са затруднили зрелостниците са това да рапознаят откъс от стихотворението на Христо Ботев „Майце си“, което са успели да направят едва 40% от учениците, както и два въпроса, свързани с правопис и пунктуация.

      Общо двойките на тазгодишните матури са 8162, като над 1600 зрелостници имат слаб и на двете матури. Шестима зрелостници са с 0 точки и на двата държавни изпита, което означава, че нямат нито един верен отговор. 244 зрелостници имат пълния брой 100 точки на матурите, а 61 зрелостници имат по две пълни шестици.
      Най-предпочитан за втора матура предмет е била биологията, следвана от географията и английският език.
      С най-висок успех са зрелостниците от Американския колеж и Немската гимназия, следвани от Испанската гимназия, 73-то училище и езиковата гимназия в Пловдив. Най-добре са се представили зрелостниците от София, Смолян и Варна, най-слабо тези в Ямбол, Силистра и Разград.
      Припомняме, че матурите след 12 клас тази година се проведоха на 20 май. И тазгодишните изпити обаче не се разминаха без скандал. Въпреки, че над 4 000 камери следяха за реда, ден преди матурата по БЕЛ излязоха разкрития на няколко телевизии, които излъчиха материали, доказващи, че верните отговори от изпитите могат да бъдат получени срещу сумата от 150 лв.
      Нека да видим, как коментира проблема заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ