петък, 27.09.24
16.8 C
София
15 C
Пловдив
16.2 C
Варна
Search Suggestions

      ИМП: МЕТРОТО Е НЕДОСТЪПНО ЗА ИНВАЛИДИ

      Институтът за модерна политика (ИМП) изпрати писмо до Секретариата на Съвета на Европа с кратко видео, показващо, че метрото в София е недостъпно за хората с увреждания. Това се случи по повод връчената награда на столичното метро в поредното пето издание на конкурса „Достъпност на Регионите“ – 2015 в категорията „Достъпност на условията на живот – сгради, пътища, транспорт“.

      Изпълнителният директор на организацията Петър Кичашки демонстрира невъзможността да се използва метрото, ако човек се намира в инвалидна количка. Той подчерта, че в Екшън плана в сферата на уврежданията (2006-2015) на Съвета на Европа една от точките е свързана с достъпността на транспорта и недопускането на дискриминация при използването на градския транспорт. Според него човек да не може да влезе сам с инвалидната си количка в метрото е дискриминация.
      Проблемът идва от там, че е ограничен достъпът до мотрисата, която е по-висока и спира на голямо разстояние от перона. За един човек в инвалидна количка е невъзможно да се качи на такова влакче.
      От ИМП поставят въпроса по какви критерии е връчена наградата на софийското метро за достъпност, след като от изпратеното видео става ясно, че то не е такова.
      От организацията смятат, че наличието на асансьори не изчерпва задължението, което имат държавата и общината за осигуряване на достъп.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ