петък, 27.09.24
25.8 C
София
28 C
Пловдив
24.1 C
Варна
Search Suggestions

      ВОДАТА В МИЗИЯ – НЕГОДНА ЗА ПИЕНЕ

      След подадени сигнали в края на месец май, че питейната вода в Мизия е неприемлива за консумация, Регионалната здравна инспекция във Враца издаде предписание към местното водоснабдително дружество за започване на профилактика.

      Предписанието е свързано с почистване на колекторите на водопроводната мрежа. Направени за изследвания на водата, като показателите са несъответстващи с указанията и изискванията. В пробите, направени от пунктове в града, има високо съдържание на хлор. По биохимия водата е с високо съдържание на желязо, нитрати и амоняк. Със заповед се ограничава ползването на вода за питейно-битови цели. За пиене, готвене и къпане на най-малките има предписание към кмета на Мизия да осигури питейна вода за населението и към ВиК –Враца да отстрани несъответствието, което подлежи на контрол от страна на Регионалната здравна инспекция.

      Припомняме, че в началото на месец август миналата година, при рязко покачване на нивото си, река Скът заля Мизия. Десетки домове бяха разрушени, стотици останаха без покрив, имаше и жертви. След бедствието беше разрушена и част от водопреносната мрежа в града, а питейната вода беше негодна за пиене дълго време. Имаше опасност и от епидемия. Поради този факт и спомена за последствията от трагичния август на 2014 година, хората в града са притеснени. От РЗИ-Враца успокоят, че контролът продължава, като се следи и епидемичната обстановка. Към момента няма случай на заболял човек.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ