петък, 27.09.24
25.8 C
София
28 C
Пловдив
24.1 C
Варна
Search Suggestions

      РОДИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ ТОРМОЗЯТ ПСИХИЧЕСКИ ПЕДАГОЗИТЕ

      Близо 45% от учителите в училище и 65% от педагозите в детските градини са претърпели психическо насилие от страна на родители и ученици. Това заяви председателят на Съюза на българските учители към КНСБ Янка Такева пред БТА.

      Тя коментира неприятния инцидент от вчера, при който ученичката от великотърновската гимназия „Г. С. Раковски“ влезе в конфликт с учителя си заради нанесена двойка. Осмокласничката замеряла с хартийки учителя Валентин Деневски в час по български език. Той отговорил на провокацията ѝ, като ѝ написал двойка. Поведението на момичето е разгледано от педагогически съвет, тъй като в чантата ѝ е намерен нож, а носенето на оръжие в училище е забранено.
      Във връзка с този случай Такева припомни за приетите промени вчера в Закона за предучилищно и начално училищно образование. В него беше записано, че освен учениците, уважение към преподавателите трябва да показват и родителите на обучаващите се деца. Приетата мярка е морален ограничител, изискващ проявата на уважително отношение от страна на родителите. В случай на драстични прояви от настойник към учител, ще бъдат прилагани закони от Наказателния кодекс.
      Такева допълни още, че в наредба 5 от Закона регламентира професионалните заболявания при учителите и ги защитава със закон.
      Още през 2013 г. от СБУ беше поискано да се променят 2 члена от Наказателния кодекс и посегателствата над учителите да бъдат криминализирани.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ