петък, 20.09.24
14.8 C
София
20 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      САЩ РАЗПОЛАГАТ ОРЪЖИЯ В ЦЯЛА ИЗТОЧНА ЕВРОПА?

      Пентагонът има готовност за разполагане на тежки оръжия в Източна Европа. Това съобщи американският вестник „Ню Йорк таймс“ . Нашата страна също влиза в това число.
      Целта на Пентагона е да възпре евентуална руска агресия в Европа. Американците ще разположат танкове, пехотни бойни машини и други тежки оръжия, необходими за около 5000 американски военни в няколко Балтийски и източноевропейски страни, пише изданието, цитирано от БТА.

      Ако бъде одобрено предложението за първи път от края на Студената война САЩ ще разположат тежко оръжейно оборудване в най-новите страни членки на НАТО в Източна Европа, които едно време бяха част от съветската сфера на влияние.
      Руското анексиране на Крим и войната в Източна Украйна биха тревога и доведоха до ново военно планиране в страните членки на алианса, отбелязва изданието.
      След разширяването на НАТО към балтийските страни през 2004 г., САЩ и техните съюзници избягваха постоянното разполагане на оборудване или войски в Източна Европа, тъй като се стремяха към различни форми на партньорство с Русия, посочва вестникът.
      Това е доста значителна промяна в политиката, пояснява Джеймс Ставридис, пенсиониран адмирал и бивш върховен командващ съюзническите сили на НАТО.
      Предложената техника, която ще бъде разположена в съюзнически бази, ще е достатъчна за въоръжаването на бригада от 3000-5000 военни.
      Според предложението оборудване, достатъчно за рота или евентуално за батальон, тоест около 750 военни, ще бъде разположено в Полша, Румъния, България и евентуално Унгария.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ